Hlavní obsah

Dosud neznámý virus nakazil téměř 30 tisíc Macbooků

Foto: Pixabay.com

Macy začal infikovat nový malware Silver Sparrow. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na nové Macbooky od Applu začal útočit doposud neznámý škodlivý program. Experti zatím netuší, co je zač. Vir už napadl téměř 30 tisíc zařízení ve 153 zemích světa.

Článek

Některé Macy od americké společnosti Apple se staly terčem útoků doposud neznámého malwaru. Virem už bylo infikováno kolem 29 139 Macbooků po celém světě, ale jejich opravdový počet může být ještě vyšší. Uvedl to server CNN s odkazem na zdroje z bezpečnostní firmy Red Canary.

„Malware, který nazýváme Silver Sparrow (stříbrný vrabec) nevykazuje chování, které jsme očekávali od obyčejného adwaru, jenž většinou cílí na systémy macOS,“ popsal analytik společnosti Red Canary Tony Lambert. Podle něj vir obsahuje něco, s čím se ve firmě ještě nesetkali.

Pro experty je Silver Sparrow zatím velká neznámá. Není jasné, v čem přesně spočívá cíl tohoto malwaru, stejně tak jaký je jeho princip fungování. Tento malware obsahuje vlastní autodestrukční mechanismus, který, jak se zdá, ještě nebyl použit. Stejně tak zůstává záhadou, jak by ke spuštění této funkce mohlo dojít.

Silver Sparrow primárně útočí na nejnovější Macy, které mají procesory M1, což jsou první centrální procesorové jednotky navržené společností Apple. Firma je vydala loni v listopadu. Odborníci také varují, že přechod Applu k vlastním procesorům může usnadnit cestu i dalším virům.

„Přestože jsme dosud nezpozorovali, že by Silver Sparrow měl nějaké reálné škodlivé dopady, jeho globální dosah, relativně vysoká míra šíření a poměrně vyspělé fungování naznačují, že je malware vážnou hrozbou,“ uvedli odborníci z Red Canary. Dodali, že právě tato znepokojující fakta je donutila o malwaru informovat, i když o něm mají zatím jen malé množství informací.

Silver Sparrow k datu 17. února infikoval Macy už ve 153 zemích světa. Jeho nejvyšší koncentrace byla zaznamenána v USA, Velké Británii, Kanadě, Francii a Německu.

Reklama

Doporučované