Hlavní obsah

Dosud se prodal každý byt, který se postavil. To končí, říká developer Korec

Evžen Korec chce se svým Ekospolem srazit cenu za metr čtvereční výrazně pod pražský průměr. Využije úspor z rozsahu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Za 5 let se ceny bytů zdvojnásobily a nevypadá, že ty průměrné zlevní,“ říká majitel Ekospolu Evžen Korec s tím, že neprodejné se ale stanou byty s cenou přes 120 tisíc korun za metr čtvereční. Očekává také, že řada firem skončí.

Článek

Jak se bude letos vyvíjet realitní trh a vyplatí s koupí bytu počkat? Otázka, na kterou neznají odpověď ani lidé z branže. „Pro mě je překvapivé, že ceny stoupají i v době koronakrize, kdy jsem očekával, že budou stagnovat,“ říká majitel společnosti Ekospol Evžen Korec. Muž, kterého časopis Forbes zařadil do žebříčku nejbohatších Čechů.

Podle Ekospolu v posledním, tedy „koronavirovém roce“ ceny nemovitostí vyskočily o 4 procenta nahoru. A nevypadá to, že by ceny bytů, které se teď prodávají za průměrné ceny, měly zlevnit. Ale ani nijak zdražit.

„Jdou proti sobě dva trendy . Tím prvním je koronakrize, tím druhým je fakt, že investice do nemovitosti na své hodnotě neztratí,“ říká Korec.

Předražené luxusní „ležáky“

Zatímco vývoj cen stoprocentně odhadnout nelze, poptávku už ano. A ta podle Korce klesne. Rekordní rok 2020, kdy objemy hypoték překročily 250 miliard korun, se tak nejspíš v nejbližších letech opakovat nebude.

„Letos to bude určitě méně a neprodejné se stanou ty luxusní předražené byty,“ říká Korec s tím, že takových bytů je na trhu zhruba do deseti procent. „Doteď co se postavilo, to se prodalo, ale je možné, že cena, která je nad průměr 107 tisíc, nebude akceptována,“ myslí si Korec.

Co se ale dá očekávat, je to, že se trh pročistí. Stejně jako tomu bylo v roce 2008 po finanční krizi. „Tehdy trh vůbec nepřijal předražené byty a řada firem musela skončit. Zredukoval se tu počet developerů. Na druhou stranu ale firmy, které dokázaly nabídnout kvalitní byty za dobré ceny, prosperovaly. Teď to bude stejné,“ říká Korec.

Loňský rok byl pro jeho firmu úspěšný. Tržby Ekospolu cílí na tři čtvrtě miliardy a ziskovost je nad sto milionů. „Na začátku jsme prodali Michelské zahrady a dotáhli jsme projekt Ekorezidence Hodkovičky,“ říká Korec a velké plány má firma i pro letošní rok. Už v následujících dvou letech chce na trh přidat 1000 nových bytů. „V tržních cenách půjde o částku, která se bude blížit 5 miliardám,“ říká Evžen Korec s tím, že pro toto období počítá s projekty v Uhříněvsi, Hostivaři, na Barrandově v Braníku a na Smíchově. U těchto projektů už má developer územní rozhodnutí a v procesu je získávání stavebního povolení.

7000 nových bytů

Celkem pak Ekospol plánuje 18 projektů za 30 miliard korun, ve kterých chce v následujících letech nabídnout 7000 bytů.

U nových bytů navíc plánuje cenu za metr čtvereční zlevnit. Využije k tomu úspory z rozsahu. „Růst cen nebude akceptovatelný a naše projekty jsou velké tak, abychom se dostali výrazně pod současný průměr. Jsou kolem 85 tisíc za metr čtvereční,“ dodává Korec.

Se stavbou svých klíčových projektů chtějí letos pokročit i další developeři. Celkem by se tak začaly budovat tisíce bytů. Například Central Group plánuje dokončit byty v Libuši a ve Zličíně, Trigema v Braníku a Sekyra Group chce začít budovat projekt Rohan City. Další etapy svých projektů plánují také Finep a Skanska.

Reklama

Doporučované