Hlavní obsah

Dotace bude, ať o mně ví. Peltovu parťačku vábil Křetínského vliv

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Pelta s Danielem Křetínským u soudu, který v roce 2014 řešil kauzu „Chřestýš“.

Reklama

Daniel Křetínský patřil mezi osobnosti, o něž Simona Kratochvílová, coby náměstkyně na Ministerstvu školství, projevovala intenzivní zájem. Bylo pro ni důležité, aby Křetínský věděl, že se o dotaci pro Spartu osobně zasadila.

Článek

Daniel Křetínský, podle časopisu Forbes momentálně třetí nejbohatší Čech, disponující majetkem 3,4 miliardy dolarů, tedy 85,5 miliardy korun, byl častým tématem debat, které mezi sebou vedli Miroslav Pelta a Simona Kratochvílová, tedy ústřední dvojice, která byla v roce 2017 obviněna z trestných činů souvisejících s rozdělováním státních dotací do sportu.

O slovech a skutcích dvojice Pelta-Kratochvílová pojednává letos vypracovaná obžaloba. Ta se opírá o odposlechy těch dvou pořízené zejména v pražském luxusním bytě, který Pelta náměstkyni platil. Redakce Seznam Zpráv měla možnost do textu obžaloby nahlédnout. A vedle příběhu „Křetínského tašky“, o kterém jsme psali zde, objevit i další skutečnosti o vazbách zmíněné dvojice právě na Daniela Křetínského, majitele fotbalové Sparty.

Chlapi, na které se lze spolehnout

V debatách, které spolu vedli v „napíchnutém“ bytě na pražském Senovážném náměstí, vštěpoval tehdejší předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta náměstkyni ministryně školství Simoně Kratochvílové, že je důležité, když má kolem sebe chlapy, na které se může spolehnout. Koho tím mínil? Do kategorie „Elita“ řadil Pelta v této souvislosti pražského lobbistu a šéfa České unie sportu Miroslava Janstu, dále pak Daniela Křetínského a také pražského politika Karla Březinu (ČSSD). Sám o sobě skromně podotýkal, že je jenom sporťák.

Když spolu Pelta s Kratochvílovou sedávali nad seznamem dotačních žádostí a debatovali, proč tu či onu zvýhodnit, spojovali je s různými jmény, například i s osobou Bohuslava Sobotky. „Premiér má největší kartu, premiér, tam musím dát všechno,“ zaznamenal odposlech. Padala i jména prezidentova poradce Martina Nejedlého či ministryně školství Kateřiny Valachové. A mezi řadou dalších i jméno Daniela Křetínského.

Na udělení jedné z investičních sportovních dotací totiž v roce 2017 aspiroval i zapsaný spolek Sdružení fotbalového klubu AC Sparta Praha, který plánoval rekonstrukci jednoho z mládežnických hřišť na Strahově. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR požádal o dotaci 17,5 milionu korun.

A z Holečka uděláme škůdce!

Pro Kratochvílovou bylo velmi důležité, aby se Daniel Křetínský, majitel ligového klubu AC Sparta Praha, dozvěděl, že se o přidělení této dotace osobně zasloužila. Lákal ji mimo jiné vliv jeho mediálního domu CNC, který je vydavatelem deníku Blesk, Sport, časopisu Reflex a dalších titulů.

Dokonce s Peltou plánovali i konkrétní případ, ve kterém mínili tohoto vlivu ve svůj prospěch využít. To když si vzali na paškál poslance Holečka - za to, že ve Sněmovně podporuje financování sportovních klubů a jednat napřímo, tedy nikoli prostřednictvím sportovních svazů, což se předsedovi fotbalového svazu Miroslavu Peltovi a jeho parťačce vůbec nelíbilo.

V obžalobě je sice v této souvislosti zmiňován poslanec Radim Holeček za ODS. Nicméně ten redakci Seznam Zprávy potvrdil, že se vyjma jedné své účasti na sněmovní konferenci o sportu tímto tématem nezabýval. Takže tím správným Holečkem byl podle všeho jiný tehdejší poslanec, a sice Jiří Holeček (ANO), syn slavného hokejového brankáře a v té době předseda sněmovního podvýboru pro sport.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Holeček na snímku vpravo, vedle Andreje Babiše, při setkání s novináři z deníku Sport v roce 2015.

Právě Jiřího Holečka se tedy podle všeho týkala SMS Miroslava Pelty z 3. listopadu 2016 obsažená v textu obžaloby. V ní Kratochvílové sděloval, že si nakonec stejně prosadí, co chtějí oni. A že z Holečka udělají v novinách od „Křéti“ škůdce sportu.

„Tak to vidíte, jak jsem jim ležel v žaludku,“ směje se tomu dnes Jiří Holeček. Ale žádná média prý proti němu v té souvislosti nikdo nepoštval. „S novináři jsem měl vždy korektní vztahy, vyjma některých od pana Babiše, když jsem končil ve Sněmovně, ale to s tímhle nijak nesouviselo.“

Žádost nedoporučena. A pak zase ano

Z 50 projektů, obdařených investičními dotacemi, jich měli Pelta s Kratochvílovou podle policie v roce 2017 ovlivňovat zhruba půlku, konkrétně 21. A z debat, jež vedli kolem té sparťanské, si vyšetřující orgány vydedukovaly, že si jejím prostřednictvím chtěli naklonit Daniela Křetínského.

Policie zjistila, že v průběhu posuzování této sparťanské žádosti se u ní v jednu chvíli objevila poznámka, že jeden dokument v příloze žádosti schází. „Spolufinancování město - není UZ,“ objevil se v tabulce vpisek od jednoho z hodnotitelů, kterému patrně scházelo usnesení pražského zastupitelstva. A spolu s tím přidal poznámku „žádost nedoporučena“.

V dalších fázích schvalovacího procesu se ale do tabulky vrací „Ano, doporučeno“. Dotace byla sparťanskému sdružení ministerstvem přiklepnuta. Jenže po zatčení dvojice Pelta-Kratochvílová byly v létě 2017 investiční dotace stejně stopnuty.

Co se týče spolufinancování města, vypověděl posléze svědek Martin Procházka, tehdejší právník Sparty, že na tento projekt dostala Sparta od pražského magistrátu grant 8 milionů korun. Tyto prostředky také nakonec pokryly část nákladů na rekonstrukci a vybudování systému vyhřívání pod jednou z tréninkových ploch na Strahově. Žádná dotace z ministerstva školství již na tento projekt Sdružení fotbalového klubu AC Sparta Praha nedorazila.

Nutno vysvětlit, že Daniel Křetínský je vlastníkem akciové společnosti AC Sparta Praha - fotbal, která provozuje ligový klub. Jak je v zemi běžným zvykem, ke každému profesionálnímu klubu bývalo přimknuto občanské sdružení, nyní spolek, který obvykle zastřešuje práci s mládeží. A z hlediska zákonných předpisů je oprávněn čerpat na tuto činnost i dotace z veřejných zdrojů. Na rozdíl od akciovek, jež se zabývají profesionálním sportem.

Žádost o dotaci tedy podával statutární zástupce sparťanského spolku Michal Antonín. Nicméně když o ní hovořili Pelta s Kratochvílovou, zmiňovali v té souvislosti výhradně Daniela Křetínského, případně jeho viceprezidenta Dušana Svobodu.

Na všechny žádosti o dotace se samozřejmě v plné výši dostat nemohlo. A už vůbec ne, pokud o nich dle předpisů a norem nerozhodovala komise hodnotitelů na ministerstvu, ale zcela nelegitimně dvojice Pelta-Kratochvílová za svých společných dlouhých večerů. Nebo potom u ranní kávy.

Takže občas bylo potřeba i něco osekat. Obžaloba zmiňuje Peltova slova, že se zkusí domluvit s Dušanem Svobodou ze Sparty, zda by jim nestačil ten velký projekt za 17 milionů korun, že si myslí, že by se s Křetínským domluvil. Sparťanskou žádost chtěl tedy podle všeho krátit jen o půl milionu. Nicméně Kratochvílová uvedla, že ne, že potřebuje mít s Křetínským v příštím týdnu schůzku, která je pro ni zcela zásadní. A že potřebuje, aby jí byl Křetínský zavázaný.

Schůzky za účasti Kratochvílové i Křetínského se pak měly podle všeho uskutečnit dvě, domlouvali je buď Miroslav Jansta, nebo Miroslav Pelta.

Miliardář nevěděl, o jaké dotaci mluví

Na jejich obsah se policie právě Daniela Křetínského zeptala. A miliardář si při té příležitosti nevybavil nic převratného. Uvedl, že zatímco Miroslava Peltu, někdejšího sportovního ředitele Sparty, znal velmi dobře, tak náměstkyni Simonu Kratochvílovou jen velmi okrajově.

Křetínský zmínil, že v rámci Sparty za oblast dotací nezodpovídal a ani nebyl kolegy informován, že by něco probíhalo nestandardně. Obsah jeho výpovědi je také zaznamenán v textu obžaloby, do níž měla redakce Seznam Zpráv možnost nahlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Vedení Sparty na Kanárských ostrovech v roce 2005. Zleva Přemysl Beneš, Dušan Svoboda, Vlastimil Košťál, Daniel Křetínský a Miroslav Pelta.

Náměstkyni Kratochvílovou potkal Křetínský podle svých slov na dvou setkáních. Jedno se odehrálo na půdě ministerstva a druhé na stadionu AC Sparta Praha. Hlavním tématem schůzky měla být debata o prezentaci sportu v médiích. Kratochvílová prý projevovala zájem, aby se v médiích pozitivně prezentovalo, co se podařilo zařídit v otázce financování sportu. Křetínský to jako akcionář vydavatelství CNC vnímal jako konzultaci. Na schůzce prý reagoval v tom duchu, že jde o dobré téma a je třeba připravit strategii, jak o tom vést rozhovory s novináři. Nebyl prý však zapojen do realizační fáze, tak neví, zda k tomu došlo.

V rámci jednání podle něj Kratochvílová krátce zmínila, že sparťanská žádost o dotaci je velmi kvalitní a dostala vysoký počet bodů v hodnocení. „V tu chvíli jsem ani nevěděl, o jaké dotaci je řeč,“ zmínil před policisty Daniel Křetínský.

Reklama

Doporučované