Hlavní obsah

Dotace na modernizaci energetiky půjdou jen velkým hráčům, kritizuje komora

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Stát chce dotovat modernizaci ekonomiky, většinu peněz ale hodlá poslat největším hráčům na trhu.

Článek

Převážnou většinu ze 150 až 200 miliard korun z takzvaného Modernizačním fondu (MdF) získají hlavně polostátní ČEZ, EPH podnikatele Daniela Křetínského, Sev.en podnikatele Pavla Tykače a další velké elektrárenské a teplárenské společnosti. Na dnešní online tiskové konferenci to uvedli zástupci Komory obnovitelných zdrojů energie.

Vyplývá to podle nich z podkladů ministerstva životního prostředí (MŽP), které mají k dispozici. Uvedli, že záměr komora kritizuje a považuje ho za zcela nepřípustný. Reakci MŽP ČTK shání.

Jak už dříve napsaly Seznam Zprávy, pomocí velkých firem chce Česko transformovat také uhelné regiony, a to penězi z takzvaného Fondu spravedlivé transformace (FST). V tomto novém evropském fondu má být pro Česko k dispozici asi 42 miliard korun.

V sektoru obnovitelných zdrojů energie (OZE) panují podle komory obavy, že velké firmy použijí štědré státní dotace a budou za ně stavět předražené velké fotovoltaické elektrárny a velká akumulační úložiště. Na takovéto nastavení by doplatili všichni ostatní zájemci o obnovitelné zdroje – občané, živnostníci, malé a střední firmy či obce, tvrdí zástupci Komory OZE.

„Nechceme z toho vyřazovat velké energetické společnosti, je správně, že se přeorientovávají na obnovitelné zdroje energie. Ale je z našeho pohledu nepřijatelné, aby měly přednost, aby nějaká veliká část těch peněz byla určena specificky pouze pro ně,“ řekl dnes někdejší ministr životního prostředí a poradce Komory OZE Martin Bursík.

Modernizační fond má cílit na snížení emisí a podporu obnovitelných zdrojů energie. Fond stanovila loni přijatá novela o podmínkách obchodování s emisními povolenkami. MŽP na konci července uvedlo, že první výzvy fondu by měly být vyhlášeny na začátku příštího roku. V další dekádě do fondu z prodeje emisních povolenek půjde podle jejich ceny asi 120 miliard korun, dodalo.

Podle Komory OZE však musí model přidělování investiční podpory splňovat tři základní principy – princip otevřenosti všem okruhům příjemců, to aby stát preferoval lokální výrobu z OZE a v případě fotovoltaiky instalace na budovách a okolí před výstavbou ve volné krajině a princip dotační transparentnosti.

„Kompetenci a odpovědnost nastavit dotace nediskriminačně pro všechny a obhájit tím decentralizaci a demokratizaci energetiky má ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), v tomto má naši plnou podporu,“ řekl dnes předseda Komory OZE Štěpán Chalupa. Ministerstvo podle něj při přípravě fondu s dotčenými organizacemi komunikuje, což označil za pozitivní. Uvedl, že Modernizační fond bude v oblasti obnovitelných zdrojů hlavním nástrojem budoucího rozvoje, v programu RES+, který bude jedním z programů MdF, pro ně má být k dispozici 60 až 80 miliard korun.

Reklama

Doporučované