Hlavní obsah

Dotace na pivo, nárok na sex a moře pro Česko. Do europarlamentu kandidují i recesisté

Podívejte se, jak vypadají předvolební klipy recesistů.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Babišovo hnutí ANO se obává, že si ho jeho příznivci spletou s trolly a omylem dají v evropských volbách hlas někomu jinému.

Článek

V české společnosti je recese velmi oblíbeným způsobem, jak proti něčemu bojovat. Posledním nejviditelnějším příkladem byly červené trenýrky na Pražském hradě, které zde místo prezidentské standarty vyvěsila umělecká skupina Ztohoven, kritici Miloše Zemana.

Cílem recesistů se v minulosti stala také televizní anketa Největší Čech, kterou málem vyhrál neexistující génius Jára Cimrman, než byl z hlasování vyřazen.

Teď se recesisté zaměřili na evropské volby, v nichž kandidují dvě formace, které si utahují z klasických kampaní a politických slibů. První se jmenuje Tvůj kandidát a slibuje, že prosadí například více sobot a nedělí. Druhá formace pod názvem ANO, vytrollíme europarlament slibuje Čechům moře.

„Je to celé v duchu našeho hesla – politici si z nás dělali srandu už dlouho, teď je řada zase na nás. Je to o tom, abychom jim nalili jejich vlastní medicínu. Vždyť Karel Čapek už před více než sto lety říkal, že veřejný humor je odborná kritika veřejného života,“ vysvětluje Daniel Konečný, jediný kandidát na kandidátce hnutí Tvůj kandidát.

Šestačtyřicetiletý muž sám sebe na volebním lístku označuje za „dotačního poradce“. Před lety působil jako manažer v televizi Nova.

„Chceme prosadit povinný sex jednou týdně, pro nadržené budou poukázky do hanbince. Chceme prosadit dálnici D1 do celé Evropy a tunel Blanka až do Bruselu. A evropští komisaři budou muset absolvovat povinné kurzy výslovnosti českého ř,“ vyjmenovává Konečný své programové priority.

Podobně si z eurovoleb dělá legraci parta, jež kandiduje pod názvem ANO, vytrollíme europarlament. Ta zase lidem slibuje, že zajistí Česku chybějící moře a nejpozději do roku 2030 dostane prvního Čecha na Mars. Tihle trollové se možná lekli, když ve zkušebních studentských volbách skončili na třetím místě s 11 procenty hlasů.

To znejistělo Babišovo hnutí ANO, které si raději ověřilo i u ministerstva vnitra, zda je podobnost názvů obou uskupení v souladu s pravidly. Obává se totiž, aby jeho příznivci nedali omylem hlas trollům, které při prohlížení volebních lístků uvidí dřív.

ANO, vytrollíme europarlament má číslo šest, zatímco ANO 2011 má až třicítku „Samozřejmě doufám, že budou všichni voliči pozorní a všimnou si toho,“ říká europoslankyně a jednička Babišovy kandidátky Dita Charanzová.

Lídryní eurotrollů je Lucie Schejbalová, jedenatřicetiletá youtuberka známá jako Sejroška. Jak ji vůbec napadlo, kandidovat do unijního parlamentu? „Byli jsme s kamarády na pivu, napadlo nás to a rychle jsme se dohodli. Chtěli jsme to prostě zkusit, všechny podmínky jsme splnili a zvládli je,“ říká Schejbalová s tím, že si potřebuje v Bruselu hlavně vydělat na drahý byt v Praze.

Jak je možné, že recesisté mohou kandidovat? Podle Petra Vokáče, ředitele odboru voleb na ministerstvu vnitra, stačí dvě podmínky – musíte být registrovaní jako politická strana nebo hnutí. „A před volbami pak zaplatit poplatek 19 tisíc korun jako příspěvek na volební náklady,“ říká Vokáč.

Obě hnutí se díky tomu dostala mezi čtyřicítku kandidujících a například veřejnoprávní média jsou jim ze zákona povinna poskytnout prostor a zvát je do předvolebních debat – k nelibosti ostatních politiků.

Recesisté nakonec mohou na volbách částečně vydělat. Podle zákona všichni, kdo přesáhnou jedno procento hlasů, mají nárok na státní příspěvek ve výši 30 korun za hlas. Při tradičně nízké volební účasti stačí k zisku jednoho procenta 15 tisíc hlasů, což znamená státní příspěvek 450 tisíc korun.

Že ve volbách mohou uspět lidé, kteří si dělají z politiky legraci, ukázal nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Televizní komik, který si nejprve v populárním komediálním seriálu Služebník lidu zahrál fiktivního ukrajinského prezidenta, aby se jím pak s volebním ziskem 74 procent hlasů opravdu stal.

Reklama

Doporučované