Hlavní obsah

Dotace na zelené střechy. Odborníci debatovali s politiky o boji se suchem

Lidé a obce mohou žádat o dotace na zelené střechy, ministerstvo podporuje také vznik tůní a mokřadů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle ministerstva životního prostředí je potřebné okamžitě zajistit zdroje pitné vody obcím. Resort aktualizuje program rozvoje českých vodovodů a kanalizací.

Článek

Odborníci a politici se potřetí sešli k diskusi na půdorysu Národní koalice pro boj se suchem. Debatovali o připravovaných opatřeních na zásobování obyvatel pitnou vodou a připravované novele vodního zákona.

„Z aktuálních údajů vyplývá, že prakticky všechny významné přehradní nádrže mají v současnosti zásobní prostor naplněný. Díky tomu zvládneme v případě pokračujícího sucha překlenout jeden, ale ve většině případů i více suchých let,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Podle něj ministerstvo také dokončilo vypořádání připomínek k novele vodního zákona, která počítá se zavedením suchých komisí, jako je tomu u povodní v době velké vody. „Díky tomu bude možné koordinovat opatření v rámci regionu postiženého suchem,“ dodal ministr.

Ministerstvo zemědělství připravilo pilotní projekt pro šetrné hospodaření zemědělců v ochranném pásmu vodní nádrže Švihov (Želivka). Projekt spočívá v omezeném používání přípravků na ochranu rostlin, které jde nad rámec stávajících omezení a jeho cílem je zlepšení kvality povrchové vody. Ministerstvo na to má připraveno 60 milionů korun ročně.

Dalším novým nástrojem je dotační titul pro pěstitele cukrové řepy. Ještě letos na něj ministerstvo chce uvolnit 200 milionů korun. Program bude zaměřený na mechanickou likvidaci plevele, která nahradí plošný chemický postřik např. plečkováním nebo okopáváním.

Resort také aktualizuje program rozvoje českých vodovodů a kanalizací. „Mapuje problematická místa z hlediska zásobování pitnou vodou a navrhne konkrétní systémová opatření, která zajistí dlouhodobé řešení,“ uvedl ministr.

Podle MŽP je potřebné okamžitě zajistit zdroje pitné vody obcím. „Naše rychloprojekty umožňují obcím trpícím nedostatkem pitné vody průzkum, posílení a budování zdrojů pitné vody. Již jsme zajistili zdroje pitné vody pro zhruba 158 000 obyvatel a jsme připraveni okamžitě zajistit nové zdroje pitné vody pro dalších přibližně 250 000 obyvatel v celkové výši dotace 900 milionů korun. Pro obyvatele to znamená zajištění pitné vody v řádu několika měsíců,“ řekl ministr Richard Brabec (ANO).

Jeho úřad také prověřuje bilanci podzemních vod ve třech regionech, které jsou velmi zranitelné v době meteorologického sucha. Projekt by měl vytipovat lokality vhodné pro vybudování zdrojů podzemních vod nebo určit lokality vhodné pro přírodě blízká opatření k převedení povrchového odtoku do odtoku podzemního. Ministerstvo podle něj do roku 2020 vyčlenilo z evropských peněz na zmírnění dopadů sucha 10,7 miliardy korun. Mimo jiné mohou lidé a obce žádat o dotace na zelené střechy, resort pak podporuje vznik tůní a mokřadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované