Hlavní obsah

Dotace po tornádu váznou. „K podpisu máme 100 smluv,“ slibuje šéfka fondu

Foto: tomáš svoboda, Seznam Zprávy

Tornádo na konci června zničilo či poškodilo 1200 domů. Dvě stovky statici odsoudili k demolici.

Reklama

Úředníci proplácejí dotace pro lidi zasažené tornádem zatím pomalu. Ředitelka státního fondu slibuje výrazné zrychlení od příštího týdne.

Článek

Státní pomoc pro domácnosti zasažené tornádem vázne. V programu Živel lidé podali necelých osm stovek žádostí, pracovníci Státního fondu podpory investic šest týdnů po ničivé bouři uzavřeli pouze šestnáct smluv na dotace v objemu 24 milionů korun. Vyplatili také šedesátku záloh na demolice a nové domy.

Ředitelka fondu však pro srpen slibuje výrazně rychlejší tok peněz do poškozeného regionu. „Na příští týden máme připravenou další stovku smluv k uzavření. V úterý a ve středu naši lidé vyrážejí na Moravu a dokumenty doladíme,“ řekla Hana Pejpalová pro Seznam Zprávy. Podle ní v srpnu celkově přibudou nejméně dvě stovky vyřízených žádostí.

Pejpalová uvedla, že rychlejší vyplácení peněz doposud brzdily potřebné dokumenty. K zisku peněz žadatelé musejí doložit také odhad nákladů na opravu nemovitostí.

Takový dokument však mohou vypracovat jen autorizovaní inženýři a technici v oboru pozemních staveb, soudní znalci na oceňování nemovitostí či rozpočtoví pracovníci stavebních firem. Službu nabízejí také některé pojišťovny. „Samozřejmě není neomezená kapacita těchto lidí, kteří dokument umí připravit,“ vysvětlila Pejpalová.

Příjem žádostí odstartoval druhého července. Fond už také stihl vyplatit 57 záloh na demolice a projektové dokumentace na nové domy. „V půlmilionových zálohách jsme takto vyplatili 28,5 milionu korun,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. Fond investic pod resort spadá.

Pejpalová připomněla, že to byla neurgentnější pomoc v případech, kdy lidé často přišli kompletně o střechu nad hlavou. „Tito lidé potřebují nejdřív zpracovat projektovou dokumentaci, udělat rozpočet a řešit stavební řízení. Proto jsme jim okamžitě poslali půl milionu korun.

Úředníci státního fondu vyrazí na Moravu v úterý a ve středu do Mikulčic, Lužic, Hrušek a Moravské Nové Vsi. Na stejná místa se chtějí vždy po čtrnácti dnech vracet. Z hodonínského Pánova a Stebna na Lounsku, které tornádo také zasáhlo, zatím dostali minimum proseb o peněžní pomoc. „Ve Stebně evidujeme 26 žádostí, ale zatím nepřišel jediný odhad nákladů. Až nějaké dojdou, operativně se domluvíme, zda dojedeme, nebo to budeme řešit na dálku,“ doplnila Pejpalová.

Na co mají lidé nárok

Žadatelé mohou získat dotaci ve výši až dvou milionů korun a další tři miliony díky zvýhodněnému úvěru s jednoprocentní úrokovou sazbou. Pomoc se vypočítává rozdílem celkových výdajů na opravy či nové bydlení, 70procentní výší vyplacených pojistek a jinou státní podporou. Ministerstvo systém pomoci několikrát měnilo, po kritice v dotacích nezohledňuje jiné dary z veřejných sbírek.

V dosavadních uzavřených smlouvách putuje k žadatelům nejčastěji částka v rozpětí 1,5 až 1,8 milionu korun. Pejpalová počítá, že se částky postupně ještě navýší. „Odhady, při nichž se započítávají vyšší škody, logicky potrvají delší dobu,“ vysvětlila Pejpalová.

Ač podle humanitárních organizací a hasičů tornádo poškodilo, nebo zničilo 1200 domů, žádostí o peníze se zatím sešlo jen přes 780. Lidé mohou o peníze žádat ve lhůtě dvou let. Podle Pejpalové někteří zatím čerpají peníze ze svých pojistek, jiní vyčkávají.

Připomněla, že na všechny domy a budovy se dotace nevztahují. Program Živel má posloužit k obnově na bydlení. „A ne všechny poškozené objekty k němu byly určené. Podpora skutečně poslouží k obnově bydlení, a ne k proplacení všech škod vzniklých na majetku,“ dodala.

Žadatelé také často využívají telefonní poradenskou linku. Často se ptají, jak je to s dotací, když má dům více vlastníků. Starší lidé se často zajímají o to, za jakých podmínek mohou nemovitost převést na děti nebo jestli i na stará kolena dostanou úvěr. „V tomto případě věk nerozhoduje. Pokud na půjčku dosáhnou příjmově, dostanou ji. Úvěr zajišťujeme zástavou. Kdyby se člověk nedožil kompletního splacení, přechází závazek na příbuzné,“ uvedla Pejpalová.

Pomoc podnikatelům

O pomoc žádají taky podnikatelé. Dotační program Pomoc po tornádu pro ně vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu. „Proplatili jsme zatím 62 žádostí za 24 milionů korun,“ řekl ministr Karel Havlíček při čtvrteční návštěvě Lužic na Hodonínsku. V dalším programu Nemovitosti lze podle něj získat až 35 milionů korun na obnovu provozoven. V jihomoravských obcích je řada vinných sklepů, ubytovacích zařízení či gastropodniků. Havlíček očekává asi třicet žádostí.

Lidem v oblasti však ve velkém pomáhají neziskovky či charitativní organizace. Od dárců vybrali přes miliardu korun. V tomto týdnu plánovali rozdělit 200 milionů ve druhém kole podpory. Nejvíce poškozené domácnosti dostanou stejně jako v prvním kole jednorázový příspěvek 150 tisíc korun.

Podle ředitele Nadace Via Zdeňka Mihalca rodiny oceňují rychlost, s jakou peníze dostanou. „Často již ten samý den nebo do druhého dne od podepsání darovací smlouvy,“ dodal.

Ničivá bouře zasáhla 24. června pět obcí na Břeclavsku a Hodonínsku. Poničila 1200 domů, dvě stovky jsou určené k demolici a většina z nich už šla k zemi. Bouře napáchala milionové škody taky v obcích Sebno a Blatno na Lounsku.

+14

Reklama

Doporučované