Hlavní obsah

Dotační fond dal zakázku firmě, která ho kontroluje a dělá i pro Agrofert

Foto: EY, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš a vedoucí partnerka EY v Česku Magdalena Souček na vyhlášení soutěže Podnikatel roku, kterou poradenská firma každoročně organizuje.

Reklama

Auditoři a konzultanti ze skupiny EY hlídají rozdělování zemědělských dotací a současně poskytují služby Agrofertu. Především ověřují jeho účetní závěrky, což vynáší desítky milionů ročně.

Článek

Ve druhé polovině července Seznam Zprávy upozornily na možné křížení zájmů auditorů ze skupiny Ernst & Young (EY), které se týká podnikání skupiny Agrofert a premiéra Andreje Babiše.

Jde o to, že lidé z jedné auditorské a poradenské skupiny kontrolují správné proplácení evropských dotací přes Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) a zároveň poskytují služby Agrofertu.

Zakázku na kontrolu dotací navíc řídí manažerka, která v roce 2017 za skupinu EY ověřovala osobní příjmy Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO se i díky tomuto potvrzení snažil prokázat, že měl dost legálních peněz na nákup proslulých korunových dluhopisů své firmy, díky nimž mu každoročně plyne nezdaněných 90 milionů.

Nyní vyšla najevo další skutečnost, která dvojakou pozici poradců z EY ještě umocňuje.

Česká kancelář EY dostala právě od SZIF zakázku na vypracování posudků k informačním systémům pro rozdělování peněz zemědělcům v následujícím rozpočtovém období EU.

V zakázce nejde o závratnou sumu. Podle smlouvy, která byla podle vládního registru podepsána 27. července, by si poradenská firma měla přijít do konce letošního roku na zhruba 900 tisíc korun.

Problém je spíše v chybějícím zdůvodnění, proč si státní fond vybral na pomoc s IT systémy zrovna firmu, jejíž zaměstnanci současně kontrolují, zda SZIF splňuje parametry takzvané platební agentury. Bez takového certifikátu by fond nemohl peníze z EU proplácet.

Ze smlouvy mezi poradenskou firmou a SZIF vyplývá, že firma EY uspěla ve výběrovém řízení. Podklady k této veřejné zakázce však nejsou přístupné. Díky zmíněné částce šlo o takzvanou zakázku malého rozsahu, která se nemusí vypisovat veřejně.

Seznam Zprávy požádaly o podrobnější informace k zakázce přímo SZIF, ten je však ani po třech dnech neposkytl. Jeho mluvčí nedokázala ani odpovědět na dotaz, zda SZIF při výběru dodavatele zohlednil fakt, že lidé ze stejné poradenské firmy posuzují, jestli fond dodržuje pravidla při rozdělování dotací.

Společnost EY v souběhu obou zakázek problém nevidí.

„Oba projekty jsou obsahově, časově i rozsahově odlišné, navíc jsou zpracovávány pro jiné zadavatele, a to odpovídá i otázce nezávislosti – projekty spolu nijak nesouvisí, mají jiné klienty, pracují na nich úplně jiní lidé,“ uvedl mluvčí EY v Česku Jiří Caudr.

V novém projektu pro SZIF jde podle něj o „jednorázovou konzultační činnost“ na přípravné fázi IT projektu, konkrétně se posuzuje jeho náročnost před realizací. „Diskuse nad nezávislostí nebo propojením těchto dvou projektů nedává smysl,“ dodal.

Zakázku na auditní služby v SZIF dostala společnost Ernst & Young Audit, sesterská firma poradenské společnosti. V programovém rozpočtovém období 2021 až 2027 by měla každoročně provádět „inventuru“ fondu, celkem by za to měla od státu dostat 130 milionů korun (bez DPH). Rámcovou dohodu o auditu SZIF podepsali zástupci Ministerstva financí a EY letos v únoru. V květnu na to navázali podepsáním první roční smlouvy.

Zjištění Seznam Zpráv prověří dozorci nad auditory

Na dodržování pravidel v auditorské profesi dohlíží jednak Komora auditorů (jejíž prezidentkou je partnerka EY Irena Liškařová), nad ní ale ještě stojí Rada pro veřejný dohled nad auditem. Ta se sice soustředí hlavně na pečlivost auditování finančních ústavů, na dotaz Seznam Zpráv nicméně potvrdila, že se bude zabývat i souběžnou prací EY pro SZIF i Agrofert. „Informace z médií i jiných zdrojů Rada průběžně prověřuje s ohledem na povinnost ochrany veřejného zájmu. Stejně je tomu i v tomto případě,“ uvedla ředitelka kanceláře Rady Eva Racková.

Ve větší, auditorské zakázce EY hlídá nejen to, jestli SZIF správně posuzuje jednotlivé žádosti a proplácí dotace, ale zda také dodržuje pravidla o konfliktu zájmů.

To je klíčové u vazeb premiéra Babiše na Agrofert. Právní auditoři Evropské komise sice došli k jednoznačnému závěru, že Babiš má na firmy, které před lety odložil do svěřenských fondů, stále účinný vliv. SZIF však pozastavil vyplácení peněz firmám Agrofertu až u projektů uzavřených po 2. srpnu 2018, odkdy platí přísnější evropská pravidla pro střet zájmů.

Opatření se navíc týká jen investičních projektů z unijního Programu rozvoje venkova. Takzvané přímé platby, které jsou navázané na obdělávanou plochu nebo počty dobytka, tečou do zemědělských farem Agrofertu bez přerušení - navzdory tomu, že podle oficiálního stanoviska Komise se pravidla o konfliktu zájmů vztahují i na ně. SZIF však v tomto případě argumentuje tím, že jeho postup posvětil předchůdce EY v auditorské zakázce, společnost BDO CA.

Reklama

Doporučované