Hlavní obsah

Dotační fond odmítá řešit Babišův střet zájmů. Klíčový posudek tají

Foto: Getty Images

Zemědělské stroje prodává v Česku hlavně Agrotec ze svěřenských fondů premiéra Babiše.

Reklama

Zemědělský fond se urputně brání vydat stanovisko externích právníků, podle něhož prý nemusí kontrolovat střet zájmů ve výběrových řízeních, na která dává dotace.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) již několik týdnů tají autory i znění právního stanoviska, podle kterého se rozhodl, že nebude u veřejných zakázek brát zřetel na střet zájmů českého premiéra.

Fond je jedním z administrátorů evropských dotací. A vydal překvapivé stanovisko, že v dotovaných veřejných zakázkách premiérův střet zájmů kontrolovat nemusí. Odvolává se přitom na externí právní analýzu.

Seznam Zprávy nejprve požadovaly dokument a jména jeho autorů běžnými novinářskými dotazy. Když neuspěly, obrátily se na zemědělský fond pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím. Fond ale i tuto žádost odmítl a tvrdí, že veřejnost na informaci o tom, jaké jsou argumenty pro klíčové rozhodnutí, právo nemá.

Znát zmíněné právní stanovisko i jména jeho autorů je přitom důležité. Věc se dotýká přímo byznysu svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. Česká republika byla již několikrát varována, že pokud na dodržování střetu zájmů nebude dbát, hrozí jí, že o dotace přijde.

Momentálně Evropská komise po Česku požaduje jasné stanovisko, jak se ke střetu zájmů premiéra postaví. Jak ale informoval server iRozhlas, Česko Bruselu odpovědělo, že například u jednoho z operačních programů ministerstva průmyslu nemůže potvrdit řádné nastavení a funkčnost metodických postupů v oblasti střetu zájmů.

Výjimka, nebo absurdita?

Zemědělský fond se v zamítnuté žádosti Seznam Zpráv odvolává na výjimku v informačním zákoně. Ta omezuje vydání, pokud jde o novou informaci, která vznikla během přípravy rozhodnutí. Toto mlčení ale může trvat jen do doby, než je finálně rozhodnuto.

Podle spoluautora informačního zákona Oldřicha Kužílka se ale výjimka na tuto situace nevztahuje. K rozhodnutí již došlo, a tedy výjimku z informačního zákona v tomto případě použít nelze.

„Výklad, ke kterému se fond uchýlil, by znamenal, že dokud bude činit jakákoli další rozhodnutí opírající se o požadované stanovisko, bude trvat jeho utajení, tedy v zásadě navždy,“ uvedl pro Seznam Zprávy s tím, že absurdita takového výkladu je zřetelná. „V demokratickém právním státě je nemyslitelné, že by orgán veřejné moci mohl utajovat, o jakou interpretaci práva se opírá,“ dodal.

Pochybení pak vidí i v tom, že fond odmítl zveřejnit i jména autorů stanoviska. „Na to se výjimka v informačním zákoně nevztahuje ani teoreticky,“ uvedl.

Nejasnosti ohledně vyplácení dotací ze zemědělského fondu panují delší dobu. V nejistotě jsou především drobní zemědělci, kteří chtějí získat dotace na rozvoj venkova a kteří vysoutěžili jako vítěze zakázky firmy ze svěřeneckých fondů premiéra Andreje Babiše.

Jde přitom o nemalou část z nich, protože společnost Agrotec, která je rovněž zaparkovaná v Babišových svěřenských fondech, je v současnosti největším dodavatelem zemědělské techniky v Česku. A pro menší zemědělce, kteří si kupují například jeden traktor, je v některých ohledech nejvýhodnější na trhu.

Tři různé dopisy

Fond zemědělcům letos v červenci rozeslal dopis, že pozastavuje administraci jejich projektů, a nabádal je k opatrnosti v případě zadávání zakázek firmám ze svěřenských fondů. Konkrétně jmenoval ty, jež jsou spojené s Andrejem Babišem. Důvodem byl verdikt Evropské komise, která řekla, že český premiér nepřímo dál ovládá své někdejší firmy.

Po měsíci však žadatelé dostali další psaní. Tentokrát jim ti samí úředníci napsali, že díky stanovisku advokátní kanceláře doznali, že zákon o střetu zájmů se veřejných zakázek netýká a že opět spouští administraci projektů.

Když se Seznam Zprávy snažily od fondu zjistit, jak to jeho úředníci myslí, odpověď nedostaly. Místo toho ovšem zemědělcům přišel třetí dopis. V něm se dočetli, že žadatelé o dotace na střet zájmů hledět musí, fond ho ale nemusí kontrolovat.

Reklama

Doporučované