Hlavní obsah

Dotační nášup pro Agrofert: Za loňský rok dostal skoro 1,8 miliardy korun

Agrofert zveřejnil výsledky hospodaření. Zisk se mu propadl, byť načerpal skoro dvě miliardy na dotacích.

Reklama

Největší část tvoří nárokové subvence do zemědělství.

Článek

Přes 1,5 miliardy korun jako nárokové dotace a skoro 300 milionů jako podpora investičních akcí. Celkem tedy 1,8 miliardy korun získal na dotacích za loňský rok Agrofert, který má zaparkovaný premiér Andrej Babiš ve svěřenských fondech. Seznam to zjistil z čerstvé konsolidované výroční zprávy, kterou firma doručila na soud.

Nároková podpora, což jsou platby spojené se zemědělskou výrobou a vyplácejí se na hektar nebo kus chovaného dobytka, výrazně poskočily v meziročním srovnání. Ještě v roce 2017 jich firmy v holdingu dostaly 1,3 miliardy.

Naopak investiční dotace, kterými se nyní zabývá Evropská komise kvůli prověřovanému střetu zájmů Babiše-politika a Babiše-byznysmena, poklesly. Z více než 600 milionů na 276 milionů korun.

Největší balík peněz načerpala na investice Pekárna Zelená louka na dnes již proslulý toustový chléb, kterým se v posledních dnech několikrát redakce Seznamu zabývala.

Druhý velký balík peněz z investičních dotací eviduje společnost Česká vejce Farms. Ta dostala přislíbeno přes 53 milionů z Programu rozvoje venkova, ovšem do konce roku 2018 jí nebyla proplacena, uvádí výroční zpráva. Podobně Vodňanská drůbež pak má přislíbenou 75milionovou dotaci na výstavbu nové porážky od Státního zemědělského a investičního fondu.

Další firmy čerpaly částky v řádu milionů. Například slovenská chemička Duslo dostala zhruba osm milionů, Kostelecké uzeniny čtyři miliony, nebo Penam šest milionů.

Všechny dotace, na něž přispěly evropské fondy, aktuálně prověřuje Evropská komise. Její auditoři došli v předběžných zprávách týkajících se podpory z inovačních programů Ministerstva průmyslu, životního prostředí a zemědělství, ke dvěma zjištěním. Jednak, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů od února 2017, kdy převedl své firmy do svěřenských fondů a jeho firmy by měly všechny nenárokové dotace vrátit. A jednak, že v řadě přidělených dotacích jsou výrazná pochybení v procesu schvalování.

Celkem tak požadují auditoři jen z dotací z průmyslu a životního prostředí vrátit do evropského rozpočtu 450 milionů korun, které by šly z české státní kasy.

Reklama

Doporučované