Hlavní obsah

Dotační podvody při rekonstrukci hřebčína v Kladrubech? Manažeři stavebních firem si měli rozdělit miliony

Po pěti letech od policejního zásahu se ke krajskému soudu v Hradci Králové dostal případ údajného podvádění při rekonstrukci Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Škoda by mohla jít až ke čtvrt miliardě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Složitý případ, v němž je 22 obviněných jednotlivců a firem obžalováno z několika různých skutků, začíná rozplétat pardubický krajský soud.

Článek

Složitost případu, v němž jde o údajné podvádění při rekonstrukci Národního hřebčína Kladruby nad Labem, dokazuje i fakt, že z Pardubic se celý ansámbl musel přestěhovat ke krajskému soudu do Hradce Králové, neboť v Pardubicích není dostatečně velká místnost, která by pojala všechny obžalované a jejich právní zástupce. K soudu se případ dostal až po dlouhých pěti letech od policejních zátahů na východě Čech a v Praze.

Dvaadvacet obžalovaných a jejich skoro 40 právních zástupců téměř zaplnilo největší jednací síň u krajského soudu v Hradci Králové. Soud tam v půl deváté ráno začal rozplétat pět let starý případ rekonstrukce Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Podle obžaloby mělo pět firem a 17 jednotlivců poškodit finanční zájmy Evropské unie škodou 12 milionů korun a pokusit se o spáchání dotačního podvodu ve výši skoro čtvrt miliardy. „Škoda koresponduje s tou předpokládanou hodnotou veřejné zakázky, což je 250 milionů korun,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula.

V kauze není právní kvalifikace u všech obžalovaných stejná. Různí lidé a firmy jsou obžalování z různých skutků, mezi nimiž jsou poškození finančních zájmů Evropské unie, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy při zadání veřejné zakázky, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a příprava dotačního podvodu. „Docházelo k tomu, že před zahájením zadávacích řízení docházelo k předávání kvalifikačních a technických parametrů zadávacích dokumentací. Docházelo k dohodám mezi budoucími uchazeči ohledně nabídkových cen u některých zakázek,“ popsal Borgula hlavní provinění.

Firmy si mezi sebou například měly rozdělovat provize za to, že některé z nich se do výběrového řízení přihlásí s výrazně vysokou cenou. Milionové provize měli dostat například lidé z Geosanu či Strabagu. Mezi obžalovanými jsou i manažeři firem Metrostav či Chládek a Tintěra. Obžalovaný spolumajitel pardubické stavební firmy Chládek a Tintěra, Libor Joska, před podáním obžaloby zemřel, jeho trestní stíhání proto bylo zastaveno.

Celé dopoledne trvalo jen přečtení první poloviny obžaloby, která detailně popisuje způsoby, jakými se měli obžalovaní mezi sebou domlouvat. Celý spis má kolem 22 tisíc stran. Hlavní líčení je naplánované až do 30. listopadu. Státní zástupce má jako hlavní důkazy komunikaci z odposlechů a e-mailů. Právní zástupci některých obžalovaných oznámili, že chtějí zpochybnit zákonnost provedených odposlechů.

„Kdybych měl za to, že jsou odposlechy pořízeny nezákonně, nepoužíval bych je jako důkaz,“ řekl novinářům státní zástupce Borgula. Tresty, které by měly na konci listopadu padnout, budou velmi rozdílné, neboť různé skupiny obžalovaných jsou obžalovány z různých skutků. „Kvalifikace je značně rozdílná, u některých se jedná pouze o přečiny, u některých o zvlášť závažné zločiny. U těch nejpřísněji trestaných jsou ohrožení trestní sazbou 5 až 10 let,“ dodal.

Případ se táhne už od roku 2013, kdy policisté na několika místech na východě Čech a v Praze provedli zátahy a zatýkání. Někteří manažeři včetně již zesnulého Josky tehdy skončili na několik týdnů ve vazbě. Policisté zabavovali také dokumenty, počítače či finanční hotovost. Policejní vyšetřování bylo ukončeno v lednu 2016, případ se před soud dostal až nyní, i kvůli složité obžalobě.

V souvislosti s tímto případem policisté přišli také na případ pokusu o dotační podvod při rekonstrukci hotelu Bohemia v Chrudimi, na němž se měli podílet i někteří lidé obžalovaní v kauze hřebčína. Kvůli jejich odposlechům se přišlo i na pokus o podvod v Chrudimi. Rozsudek v této kauze už padl loni v květnu, kdy někteří obžalovaní dostali podmíněné tresty a dvě firmy měly zaplatit trest peněžitý, zrušil ho však Vrchní soud, který případ předal zpět k projednání a novému dokazování do Hradce Králové, kde se začátkem listopadu přehrávaly některé odposlechy. Soud tento případ odročil na začátek ledna.

Reklama

Doporučované