Hlavní obsah

Dotační problém šestkrát dražší než Čapí hnízdo. V úpadku je severočeský Nupharo Park

Nupharo Park je v úpadkuVideo: Aleš Černý

 

Reklama

Soud poslal ve středu do úpadku předlužený technologický Nupharo Park. Ministerstvo průmyslu na něj před sedmi lety poskytlo dotaci ve výši 300 milionů korun. O tyto peníze teď stát přijde.

Článek

„Dlužník je podle zjištění soudu bez jakýchkoliv pochybností v úpadku z důvodu předlužení, neboť bylo zjištěno, že souhrn jeho závazků významně převyšuje hodnotu jeho současného majetku,” napsal samosoudce Městského soudu v Praze Jiří Rada v usnesení o úpadku Nupharo Parku.

Ukončil tak přibližně rok a půl trvající situaci, kdy se provozovatelé parku snažili odvrátit insolvenci. Insolvenční správce teď rozhodne o uznání jednotlivých pohledávek a o tom, zda bude úpadek řešit konkurzem (tedy rozprodejem majetku), nebo reorganizací.

Zároveň soudce v usnesení připomněl, že projektu se ani několik let po otevření nepovedlo zajistit životaschopnost. A to ani přes nejvyšší možnou - třísetmilionovou - dotaci z programu OPPI Prosperita.

„Z výpovědi správce závodu dlužníka přitom plyne, že dlužník nebude schopen při svém současném provozu a zejména při rozsahu pronájmu nemovitých věcí (cca 40 %) v dohledné době generovat takový zisk, z něhož by bez obtíží své splatné či dosud nesplatné závazky vůči věřitelům uhradil,” dodal soudce Rada.

Pro daňové polatníky to tak znamená nejen to, že stát utopil jejich peníze ve zkrachovalém soukromém projektu. Zároveň úpadkem totiž projekt porušuje dotační pravidlo tzv. udržitelnosti. Podle dřívějších vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu a Finanční správy to znamená, že stát bude muset dotaci „vracet do Bruselu”.

Vymáhat tuto ztrátu by potom stát měl na zkrachovalé společnosti Nupharo. Vzhledem k tomu, že stát vystupuje v nevýhodné pozici nezajištěného věřitele, není úspěch tohoto vymáhání pravděpodobný.

Jak to vypadá v poloprázdném a zkrachovalém parku, stejně jako podrobnější popis pozice českého státu, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované