Hlavní obsah

Dotační úřad chce do 30 dnů vrátit dotaci na Čapí hnízdo

Peníze by měla vrátit společnost IMOBA, která patří do koncernu Agrofert. Úřad jí dal 30denní lhůtu.

Reklama

Článek

Středočeský dotační úřad vyzval společnost IMOBA, aby vrátila téměř 50 milionů korun za stavbu Čapího hnízda.

Jde o projekt, kvůli němuž je obviněn premiér v demisi Andrej Babiš a dalších šest lidí, mezi něž patří i Babišova manželka či dvě dospělé děti.

Video: Pořad Uzávěrka o Čapím hnízdě

Podívejte se na nový díl pořadu Uzávěrka, byl věnován případu dotace na Čapí hnízdo.Video: Seznam Zprávy

Ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Kamil Munia uvedl, že firma má nyní 30 dnů na to, aby peníze dobrovolně vrátila.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka Seznamu potvrdil, že společnost výzvu od dotačního úřadu obdržela a podle něho ji nyní zkoumá.

„Zabývají se jí právníci a projedná ji představenstvo společnosti Imoba,” uvedl mluvčí. „Trváme však na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem, což v minulosti potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP.”

Auditoři dotačního úřadu v roce 2011 ale přeci jen chyby v čerpání dotace objevili. Jak popsal server Neovlivni.cz, tehdy zjistili, že si farma nechala od úřadu zaslat peníze za stavební práce předtím, než k části výstavby fakticky došlo.

Čapí hnízdo za to doslalo pokutu šest milionů korun. Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy však o rok později 99 procent z této částky prominul. Takže společnost nakonec uhradila jen 37 tisíc korun a k tomu odpovídající penále.

Ušetřil úřad firmě Agrofertu 50 milionů?

Dotační úřad by i nyní mohl po společnosti IMOBA požadovat penále. To by mohlo být až ve výši sta procent udělené dotace. Jednalo by se o dalších zhruba padesát milionů korun.

Ředitel Karel Munia ale Seznamu nechtěl říct, proč i tyto peníze po firmě nepožadovali. „Následné kroky do uplynutí lhůty pro dobrovolné vrácení dotace nebudeme komentovat,“ dodal Munia.

Auditor a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht řekl, že v případě, když teď IMOBA peníze do 30 dnů peníze vrátí, nebude muset zmíněné penále nejspíše hradit.

„V takovém případě by úřad nezahájil daňové řízení a dále už by nevymáhal penále. Firma z holdingu Agrofert teď může ušetřit padesát milionů korun,“ prohlásil Wagenknecht.

Reklama

Doporučované