Hlavní obsah

Double-full, double-full, full. Valenta vzpomíná na zlatý skok, 15 let ho nepřekonali

Aleš Valenta vzpomíná na svůj rekordní skok, který mu přinesl olympijské zlato.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Salto s pěti vruty, které 19. února 2002 předvedl Aleš Valenta na olympijských hrách v Salt Lake City, dosud nikdo nedokázal zopakovat.

Článek

Pořád jsou to živé vzpomínky, říká Aleš Valenta, olympijský vítěz z amerického Salt Lake City.

Míní tím životní skok své sportovní kariéry. Náročné salto s pěti vruty předvedl před patnácti lety ve finále olympijského závodu v akrobatickém lyžování.

„Pro většinu bylo překvapení, že něco takového skáču. Ale já už to skočil při přípravě v Lillehammeru. A čtrnáct dní předtím na Světovém poháru. Takže lidi z našeho sportu věděli, že to budu skákat," vzpomíná Valenta.

Náročný skok měl natrénovaný a věřil si. Byl připravený riskovat. Jediný otazník byl nad počasím. „A počasí bylo skvělé. Už ráno jsem věděl, že do toho půjdu," říká.

Valentův úspěch dokázal k poměrně raritnímu akrobatickému lyžování přivést obrovskou diváckou pozornost. Postupem času - i tím, že za Valentou nevyrostly další podobně velké talenty - zájem opadl. „Je to přirozený vývoj každého sportu. Dokud v něm máme hvězdy, někoho, koho můžeme obdivovat, následovat, tak se nám to fandí. Ale když sport takové hvězdy nemá, pak se divák přeorientuje na něco jiného. Jako je třeba teď biatlon."

Bývalý akrobatický lyžař Aleš Valenta o současných sportovních hvězdách a marketingu.

Reklama

Související témata:
Akrobatické lyžování

Doporučované