Hlavní obsah

Doug Jones se stal prvním demokratickým senátorem v Alabamě po 25 letech

Doug Jones zvítězil v amerických senátních volbách ve státě AlabamaVideo: AP

 

Reklama

Doug Jones porazil republikána Roye Moora v doplňovacích volbách do amerického Senátu. O vítězství 63letého demokrata po sečtení více než 90 procent hlasů informovala agentura AP.

Článek

Moorovi nepomohla ani podpora prezidenta Donalda Trumpa, kterou mu na poslední chvíli vyjádřil. Americká média v prvních reakcích hodnotí Mooreovu porážku i jako porážku šéfa Bílého domu. Jones je navíc prvním demokratickým kandidátem po 25 letech, kterému se v Alabamě podařilo uspět.

„Vždy jsem věřil, že obyvatele Alabamy více věcí spojuje, než rozděluje,” řekl Doug Jones příznivcům. Hlavními tématy boje, který vedl, byly podle něj důstojnost a respekt. Jonese provází pověst bývalého federálního prokurátora, jenž nemilosrdně stíhal výstřelky rasistů. Už před volbami považovali experti za podstatné, jestli pro něj bude hlasovat především afroamerická část populace Alabamy.

Jonesův protikandidát, sedmdesátiletý Moore, byl naopak dvakrát odvolán z funkce vrchního soudce státu Alabama za nerespektování výroků vyššího soudu. Teď navíc čelí obviněním ze sexuálních útoků proti devíti ženám, jichž se měl dopustit v 70. a 90. letech minulého století. Moore v Alabamě neuspěl ani přesto, že demokraté v ryze „jižanském" státě obvykle zkrátka nevyhrávají.

Prezident Donald Trump reagoval na úspěch Jonese twitterovým příspěvkem. „Blahopřeji Dougu Jonesovi k tvrdě vybojovanému vítězství,” napsal Trump. Ještě nedávno přitom demokrata označoval za loutku. Jones by měl zůstat senátorem do roku 2021, křeslo mu letos v únoru uvolnil Jeff Sessions poté, co se stal ministrem spravedlnosti.

Reklama

Doporučované