Hlavní obsah

Dovedu si představit, že se hráči budou kvůli covidu soudit, říká Erich Brabec

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s asistentem trenéra Bohemians 1905 Erichem Brabcem o aktuální situaci v týmu, výkonech „klokanů“ a nakažených hráčích. Fotografie z exhibičního utkání Realu Top Praha.

Reklama

Co stojí za výborným výkonem Bohemians v úvodním kole? Jak se „klokani“ vyrovnávali se zprávou o čtyřech pozitivně testovaných v kádru a jak se nakaženým momentálně daří? Na otázky Jaromíra Bosáka odpovídal trenér Erich Brabec.

Článek

Já musím samozřejmě začít tím, co je vůbec nejčerstvější, tedy výkonem Bohemians proti Mladé Boleslavi. Byl to určitě krásný zápas z pohledu fanouška „klokanů“ a musím říct, že se obecně čekalo, že Sparta a Slavia zvládnou svůj úvodní duel na jedničku, že vyhrají a poměrně jasně, ale že to bude platit pro Bohemku, jste možná nečekali ani vy?

No nezbývá mi než souhlasit. Vzhledem k té situaci, která vznikla v závěru týdne, tak ten zápas jsme brali s určitým respektem i k síle Mladé Boleslavi, nicméně jsme ho zvládli na výbornou a ty ohlasy, co jsem měl včera po zápase, tak diváci i fanoušci Bohemky říkali, že to byl jeden z nejlepších mačů za poslední léta.

On to vlastně říkal i tvůj kolega Luděk Klusáček, že to byl asi nejlepší výkon za dobu vašeho působení u klubu.

Během zápasu jsme na sebe několikrát koukli, protože ty akce opravdu byly nádherné a tam je potřeba říct, že kluci začínají přenášet do zápasu to, co trénujeme v tréninku, a začínají si víc věřit a já jsem to říkal už včera během rozhovoru na ČT. Kluci v Bohemce si ověřili, že mohou vyhrát třikrát, čtyřikrát nebo pětkrát v řadě. A to si myslím, že je ten hlavní důvod toho včerejšího úspěchu. Oni si začali věřit. Mají sebevědomí a pak jim vychází i věci, které jim dřív nevycházely, a to je prostě za mě ten nejdůležitější moment.

Zároveň se trošku potvrdilo v závěru zápasu, že Bohemka chce jít asi taky trošku jinou cestou, než využívala v minulosti, protože najednou se na hřišti objeví kluci, kteří jsou vychovaní ve vašem dorostu a dostanou už šanci si kopnout ligu. Jasně, šli tam za rozhodnutého stavu, ale zároveň jim dáváte ochutnat ligu a možnost ukázat se a prosadit se i do základního kádru v nejbližší době.

Tak ti kluci v tom kádru už jsou dlouhodobě, ať už je to hlavně Vojta Novák, tak i Pavel Osmančík, samozřejmě tam jsou kluci další, kteří na tu šanci čekají. Včera i vzhledem k těm okolnostem jsme měli i o jednoho hráče méně na střídačce, ale naopak to je právě prostor pro tyto kluky, aby nám ukázali, že v tom kádru nejsou do počtu. Oni nám to ukazují každý trénink a já jsem za ně jenom rád, že jsme jim tu možnost mohli včera dát.

Určitě je jednodušší sahat do vlastních zdrojů než stahovat někoho na hostování nebo ho přemlouvat, aby přestoupil do Bohemky.

Tak i vzhledem ke zdrojům, které Bohemka má, je hodně složité přivést do Bohemky hotové hráče a myslím si, že tohle je cíl a smysl té naší práce, abychom pracovali s tím kádrem, který máme. Myslím si, že máme široký kádr, hodně kvalitní, vyrovnaný a samozřejmě pak pro ty hráče, kteří budou z té vlastní líhně, to může být o to jednodušší se tam prosadit.

Samozřejmě se musíme zastavit u toho, co předcházelo zápasu s Mladou Boleslaví, totiž situace s hráči, kteří byli pozitivně testováni na covid-19, a vy jste jich měli poměrně dost, psalo se o čtyřech a stalo se to už několik dnů před utkáním, tak co to udělá s tréninkovým procesem a nebo možná i s psychikou hráčů?

No já bych začal tím, že vlastně ještě před generálkou jsme řešili, že se nám zranil gólman Valeš, pak nám během generálky vypadl Vodháněl, Hašek, do toho Krch, takže jsme byli bez čtyř hráčů kvůli zranění a do toho přišla v pátek tato informace, kdy jeden hráč už podstoupil ve čtvrtek vyšetření kvůli své přítelkyni, která byla pozitivně testována, a během pátku jsme dostali informaci, že i on je pozitivní, a večer nám po tréninku přišla informace, že další tři hráči jsou pozitivní.

Takže pro nás pro trenéry samozřejmě zpráva nepříjemná, nicméně to jsou věci, které my neovlivníme, a začalo se to řešit na úrovni hygienické stanice, vedení klubu a já jsem jenom rád, že se nenaplnilo ta prvotní zpráva, že prostě bude ten zápas odložen. Že je konec a že prostě jdeme do karantény a budeme muset být doma minimálně pět dní. Takže to pro nás byla pozitivní zpráva, pak samozřejmě přišlo v sobotu ráno druhé přetestování, které ukázalo, že už nikdo z hráčů není pozitivní. A my jsme mohli absolvovat večer předzápasový trénink a čekat, jestli Mladá Boleslav bude mít své testování taky negativní, aby k tomu zápasu vůbec mohlo dojít.

A když se vrátím k té otázce, psychika hráčů samozřejmě, my jsme s hráči mluvili a říkali jsme, co cítíme i my. To jsou prostě věci, které neovlivníme, ať oni zůstanou pozitivní a já si myslím, že všichni ti hráči, kteří byli pozitivně testováni, tak nepociťovali sebemenší příznak. Jsou to profesionální sportovci, naopak podstupovali enormní zátěž, zvládají to velmi dobře, dokonce dva z nich měli teď asi nejlepší formu od našeho příchodu do Bohemky, takže o to je pikantnější, že kvůli pozitivnímu testu vypadnou na několik týdnů z režimu.

Teď je otázka, jak to bude vypadat směrem k podzimu, když se obecně čeká, že přijde i chřipková epidemie, teď to bude namotané dohromady s covidem, ta situace se samozřejmě i v profesionálním sportu může zhoršovat, ne že tým bude mít nakažené čtyři hráče, ale třeba sedm nebo devět. Dovedeš si vůbec představit, jak řešit potom tuhle situaci?

Jestli si dobře vybavuji, tak LFA nemá stanoveno, kolik hráčů je limitem pro to, aby třeba byl klub v izolaci nebo aby bylo to utkání kontumováno nebo přeneseno na jiný hrací termín, nedovedu si představit, že by třeba z týmu najednou vypadlo deset hráčů kvůli pozitivnímu testu na covid. Za mě by ta liga v tu chvíli přestala být regulérní. Bohužel teď jsem někde četl i prohlášení pana Prymuly, že u sportovců ta promořenost je teď velká, protože se schází dohromady, ale pan Prymula zapomněl říct, že je velká, protože se testují, kdežto populace tady u nás v republice neprochází takovým komplexním testováním jako my profesionální sportovci nebo trenéři nebo realizační tým. Takže je dané, že to procento těch nakažených bude daleko vyšší. Já tedy doufám, že se přijmou ještě nějaká opatření, která malinko zmírní dopady právě na ty profesionální sportovce.

Dokážeš si představit situaci, kdyby bývala Bohemka ukončila úspěšně svou cestu k evropským pohárům, že by se stalo něco takového, co se stalo Slovanu Bratislava? Totiž že odletíš až na Faerské ostrovy, musíš tam potom vypravit druhé letadlo, protože v té první části výpravy se objevil pozitivně testovaný hráč a přiletí druhé letadlo, které stojí taky pořádný ranec, opět se objeví někdo nakažený. Takže úřady neumožní zápas sehrát a Slovan zase letí zpátky bez toho, aby si hráči kopli do balonu, ale přitom slovenskou ligu by hrát mohli. V případě Bohemky byste odkopali českou ligu, ale někde v cizině byste předkolo poháru hrát nemohli.

Tak představit si to dovedu, nicméně by to byl obrovský zásah jak do peněženky Bohemky, tak samozřejmě i do psychiky vedení i samotných hráčů. Protože dostat se do poháru určitě není jednoduchá cesta, myslím si, že i Slovan Bratislava si to představoval úplně jinak, a co se týče nás, kdyby nám ta kvalifikace vyšla, tak stejně nakonec i vzhledem k tomu, že se ta liga nedohrála, bychom hrát v Evropě nemohli, ale ta situace nastat může. Může nastat, já doufám, že nenastane, že všechny české kluby, které se dostaly do evropských pohárů, zdárně absolvují své zápasy a rozhodne až ta výkonnost na hřišti, protože by to bylo dobře jak pro český fotbal, tak pro samotné hráče.

Dokážeš uvažovat i tím stylem jako bývalý vynikající fotbalista, takže samozřejmě jsi asi docela ztotožněn s psychikou současných tvých svěřenců, kdy třeba nebude moci klub odehrát zápas právě z nějakých epidemiologických důvodů, že by to mohl jednotlivec hnát třeba k soudu, že mu je znemožněno vykonávat povolání?

No představit si to dovedu a shodou okolností mám doma advokátku za manželku, takže jsme se i na tohle téma už bavili, jestli vlastně nedochází k tomu, že zakazujeme vykonávat činnost profesionálního sportovce. Nejsem úplně silný v legislativě, takže bych asi tohle nechtěl řešit a tady ty věci budou rozhodovat lidé, kteří jsou za to zodpovědní. Já jenom doufám, že vezmou rozum do hrsti a že to bude všechno tak, aby to bylo ku prospěchu věci.

Určitě je dnes zajímavá ještě jedna věc. V době, kdy spolu děláme rozhovor, je poměrně čerstvá informace od Jaroslava Tvrdíka, šéfa pražské Slavie, že Slavia umožní svým hráčům, kteří jsou na hostování v jiných ligových klubech, nastoupit proti Slavii. Co ty na to říkáš?

Tak to je pro mě úplně nová informace, zajímavá informace. To jsem se dozvěděl až teď od tebe. Myslím si, že to je fér, protože tito hráči byli ze Slavie uvolněni, protože se nevešli do stávajícího kádru, a tudíž s nimi nebylo počítáno, takže by měli hrát. Na druhou stranu se dokážu vžít do situace jednotlivých klubů, které pošlou ty své hráče na to hostování a platí je, což je ve většině případů, že si nemůže dovolit Liberec platit gáži šesti hráčům Slavie, protože ty částky jsou astronomické, takže další předpoklad je, že je dál platí Slavia. Takže asi potom je hodně složité, aby umožnili hráči, kterého platí, aby nastoupil proti nim a třeba rozhodl zápas, který nakonec bude stát tady v tom případě Slavii třeba účast v Lize mistrů. Takže je to dvojsečné, pokud třeba Slavia pošle hráče někam na hostování a jeho plat přebírá ten klub, tak já bych určitě byl za to, aby tito hráči normálně nastupovali.

Je pravda, že Bohemky se toto v minulé sezoně poměrně týkalo. Ať to byl Matěj Pulkrab a další fotbalisté, ale vy se tomu teď úspěšně vyhýbáte z velké části, protože skutečně pracujete především s vlastními hráči.

Přesně tak. Máme všechny hráče, samozřejmě uvidíme, jestli se nám povede v tom prodlouženém přestupním termínu někoho přivést. Protože konkurence je určitě zdravá, přínosná pro hráče, pro všechny hráče. Takže potom by se to možná řešilo, ale teď to máme nastavené tak, že všichni naši hráči jsou připraveni ke každému zápasu a nemusíme se dívat, proti komu hrají.

Ještě se vrátím na chviličku k té covidové situaci. Chápu, že týmy, které budou usilovat o postup v pohárech, mají velmi přísný režim, co se týká bydlení, co se týká společného fungování, co se týká cestování. Jak je to u vás?

Tak samozřejmě dodržujeme nějaká pravidla, která jsou daná. Dávali jsme hráčům i doporučení, aby se neshlukovali na místech, kde je nějaká větší pravděpodobnost nákazy. Každý hráč je již plnoletý, takže nese zodpovědnost za sebe a za ty svoje činnosti. Já doufám, že to, že jsme teď měli čtyři pozitivně testované hráče, je ta poslední zpráva, která byla z Bohemky, a že teď už všechna ta testování, která proběhnou, už nebudou v takto velkém rozsahu, protože kdyby nám každé kolo měli vypadnout čtyři hráči, tak ve čtvrtém kole už nemáme s kým hrát.

Ještě právě k těm čtyřem pozitivně testovaným, jsou to tedy bezpříznakové průběhy, na klucích nejsou vidět žádné potíže, problémy?

Přesně tak. Já jsem ty kluky už od pátku neviděl, takže nevím, jak jsou na tom teď, ale co mám zprávy od doktora, tak jsou v plné kondici a úplně zdraví. Žádné příznaky, byť sebemenší, tam nejsou a oni snášeli během těch posledních 14 dní velkou fyzickou zátěž a vlastně se to vůbec na nich neprojevilo. Takže proto to pro mě bylo – nejen pro mě, ale pro celý realizační tým – o to překvapivější, že ti hráči byli čtyři.

Já tedy budu držet palce všem pozitivně testovaným, ať už v Bohemce, nebo kdekoliv jinde, ať jsou co nejrychleji zpátky na hřišti. Tobě, Erichu, poděkuji za rozhovor, za čas, který jsi nám věnoval, a ať se daří Bohemce minimálně tak jako v neděli.

Díky a přeji hezký den.

Reklama

Doporučované