Hlavní obsah

Dovnitř jen po jednom. Rakouští architekti navrhli park pro sociální distancování

Foto: Studio Precht

Rakouský ateliér Studio Precht přišel s návrhem parku pro doby pandemie, ve kterém doporučené dva metry snadno dodržíte.

Reklama

Článek

Epidemiolog Rastislav Maďar nastínil, jak se v červnu mohou změnit pravidla pro roušky. Británie má pomůcek málo, přesto je prodává dál. A ve Vídni může vyrůst nový park pro éru pandemie. Poslechněte si náš denní souhrn.

Školy, kadeřnictví, divadla, zahrádky restaurací

Kde a jak budeme nosit roušky? S epidemiologem Rastislavem Maďarem rozebíráme všechny možné modelové situace. „Uvažujeme, že by se opatření v červnu mohlo diferencovat na podmínky, kdy bude nošení roušky povinné, například ve vnitřních prostorách. Ale venku jen za jistých okolností, například, když člověk půjde sám nebo s rodinnými příslušníky, tak ji nebude muset mít.“

Za pouhých 9 minut

Tak rychle vyčerpali pražští podnikatelé peníze z podpůrného programu COVID Praha. Během krátké doby Českomoravská záruční a rozvojová banka přijala žádosti o úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun, za které je schopná ručit 600 miliony korun.

Park de la Distance

Rakouští architekti přišli s návrhem parku pro doby pandemie, ve kterém doporučené dva metry snadno dodržíte. Vídeňský park splňující nároky na sociální distancování má tvar zeleného spirálového bludiště, kde se na každou cestičku vejde jen jeden člověk – ukazatelé na začátku a konci cesty navíc indikují, jestli je trasa obsazená. Jedna procházka by zabrala kolem 20 minut.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Mimo koronavirus

Česko opět trápí sucho. Sobotní déšť sice na některých místech v republice zalil zahrady, ale už nenaplnil zásoby podzemních vod ani nedosytil české řeky. A podle meteorologů šlo ve výhledu dalších dnů o poslední srážky.

Maxík dostane svůj lék. Ministerstvo zdravotnictví povolilo použití neregistrovaného léku Zolgensma pro léčbu spinální svalové atrofie u dětí. Lék momentálně potřebuje téměř dvouletý Maxík, na jehož léčbu vybrali rodiče mezi lidmi 62 milionů korun.

Tajemství Křetínského tašky. Nahlédli jsme do obžaloby sportovních bossů Miroslava Pelty a Miroslava Jansty. Přináší nové detaily o vlivu řady politiků, třeba Jaroslava Faltýnka, na dělení dotačního balíku nebo o výstupu s Křetínského taškou. V odposleších se totiž Pelta chlubí, že celý spektákl vymyslel v roce 2012 spolu s majitelem Sparty právě on.

Ve stínu Slunečnice. Zmapovali jsme závažná svědectví lidí o tom, jak používali obálky s penězi pro rychlejší umístění seniorů do ostravského Domova Slunečnice. Případem se začala zabývat ostravská kriminální policie.

Reklama

Doporučované