Hlavní obsah

Dovnitř vtrhla „lůza”. Šéf brněnského festivalu kritizuje politiky i policii

Představení Naše násilí a vaše násilí v Brně přerušily protesty. Ředitel festivalu zkritizoval policii i politiky. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ narušení divadelního představení v Brně se zřejmě bude řešit jako přestupek. Při hře Naše násilí a vaše násilí obsadili jeviště divadla Husa na provázku pravicoví extremisté. Zasahovala tam policie.

Článek

Co je za hranou vkusu a slušnosti? Uskupení Slušní lidé v sobotu vzalo odpověď do svých rukou a vniklo na jeviště divadelního představení v brněnském divadle Husa na provázku. Vyvrcholily tak několikatýdenní protesty proti hře chorvatského režiséra Olivera Frljiće s názvem Naše násilí a vaše násilí. Představení je součástí festivalu Divadelní svět Brno.

Asi třicítka krajně pravicového uskupení Slušní lidé přišla na jeviště, utvořila řetěz a bránila pokračování.

„Na pódium jsme se dostali asi po nějakých deseti minutách, protože jsme chtěli vydržet, chtěli jsme se podívat, o čem ta hra je. Od desáté minuty to byl maglajs, perverznosti, takže jsme šli na to jeviště,” vysvětlil předseda hnutí Zdeněk Pernica.

Sobotní protest před brněnským divadlem Husa na provázku jsme sledovali v přímém přenosu: 

Video: Seznam Zprávy

Incident důrazně odsoudil ředitel festivalu a Národního divadla Brno Martin Glaser. „To, že si někdo osobuje právo vtrhnout na jeviště a bránit hercům v představení, je přirozený důsledek toho, co rozpoutali politici. Předem říkali, co se hrát má a co ne. Protože neměli nástroje, jak hru zakázat, tak to vzala do vlastních rukou lůza,” uvedl Glaser.

Zároveň kritizoval otálení policie. Podle něj antikonfliktní tým zasáhl až po několika telefonátech. „Bylo to nekonečné čekání,” řekl Glaser.

Představení později přerušili také křesťané v hledišti. Před klíčovou scénou, kdy herec s trnovou korunou na hlavě sestupuje z kříže z ropných barelů a znásilňuje muslimskou ženu, začali vykřikovat „Neurážejte Ježíše Krista!”. Také oni byli policií vyvedeni z divadla.

Žádné informace o násilí

Policie předá případ do přestupkového řízení pravděpodobně příští týden. Nejprve musí událost administrativně zpracovat, což několik dní potrvá, řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté v sobotu večer zjistili totožnost 19 lidí, kteří koordinovaně vyšli na pódium a odešli až za asistence policejního antikonfliktního týmu.

Podle Švába byli policisté připravení v blízkosti divadla. Neměli informace o násilném jednání. Uvnitř byla bezpečnostní služba zajištěná pořadateli. Podobně tomu bývá například při fotbalových zápasech, kdy policie zůstává mimo stadion a zasahuje až v případě nutnosti, kdy pořadatelská služba na situaci nestačí.

Demonstrace i protesty politiků

Inscenaci doprovázely čtyři demonstrace na Zelném trhu. Stovky extremistů, křesťanů a příznivců republikána Miroslava Sládka přinesly transparenty a později spílaly příchozím návštěvníkům divadla. „To jsou věci, které jsme viděli ve filmech o nástupu fašismu v Německu, Itálii nebo Maďarsku,” uvedl Glaser.

Už dříve se proti hře ozvali někteří brněnští politici. Komunisté s lidovci na zastupitelstvu vyvolali hlasování a chtěli, aby hra byla z divadelního festivalu vyškrtnuta. „Představení hanobí víru. Je to jako by někdo hrubě urazil vaši maminku,” sdělil lidovecký náměstek primátora Petr Hladík.

Frljić patří k respektovaným evropským režisérům, jeho inscenace ale často vyvolávají ostré protesty a debaty. Naše násilí a vaše násilí řeší také vztah Západu k blízkovýchodním zemím. Letošní ročník Divadelního světa nese podtitul Svoboda. Skončí třicátého dubna.

Reklama

Doporučované