Hlavní obsah

Dovolená na Slovensku – vše, co potřebujete vědět, na jednom místě

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Jsou nám nejblíž, přesto nás na týdny znovu oddělila hranice. Dovolené na Slovensku se nyní bát nemusíte, pokud si ale nejste jistí, máme pro vás přehled základních informací.

Článek
Foto: Getty Images

Bezpečnost

Koronavirová situace, opatření, omezení

„Dostáváme se do poslední fáze uvolňování opatření. Nákazu covid-19 se nám podařilo dostat pod kontrolu, ale ještě jsme úplně nevyhráli. Stále se můžeme nakazit,“ píše se na slovenském vládním webu věnovaném informacím o koronaviru.

Slovensko patří v Evropě k jedné z nejméně postižených zemí. Slováci zaznamenali ani ne 1600 případů nákazy, zemřelo 28 lidí. Nejspíš je to díky včasným a razantním opatřením, která se povedlo zavést ještě před rozšířením viru. Navíc i přesto, že se v době nastupující epidemie vyměnila vláda.

Nové případy teď přibývají obvykle v jednotkách, výjimkou bylo úterý, kdy úřady oznámily 18 nových případů nákazy. S odezníváním epidemie se zároveň méně testuje. Nouzový stav v zemi skončil 13. června, dál ale platí stav mimořádné situace, kterou vyhlásila vláda v březnu.

Od 20. června lidé nemusí nosit venku roušky, pokud od cizích lidí dodrží dvoumetrový odstup. Zakryté dýchací cesty ale musí mít lidé dál ve všech interiérech kromě domova.

Pokud během návštěvy Slovenska dostanete podezření z nakažení koronavirem, kontaktujte nejbližší pobočku Úřadu veřejného zdravotnictví nebo policii, od které dostanete instrukce k dalšímu postupu.

Foto: Getty Images

Hranice

Co vás čeká?

Na Slovensko se dostanete z Česka už od 4. června bez problémů, nepotřebujete negativní výsledek testu na koronavirus ani žádné jiné zdravotní potvrzení, protože je Česká republika pro Slovensko jednou z bezpečných zemí, stejně jako třeba Maďarsko, Rakousko nebo od minulého víkendu i Polsko.

Střežená je jen slovenská hranice s Ukrajinou, tedy zemí mimo Evropskou unii a schengenský prostor.

Foto: Getty Images

Doprava

Autem, vlakem, letadlem

Už od 9. června je mezi Českem a Slovenskem obnovená denní vlaková mezistátní doprava. Z Prahy se dostanete vlakem do Popradu i Košic. K Tatrám se s vlakem RegioJetu dostanete za 500 korun, na stejné ceně začínají i jízdenky do Košic. Na východ Slovenska se dostanete i nočním dálkovým vlakem Českých drah, vlaky Leo Express nebo letecky s ČSA.

Pokud se chystáte na Slovensko autem, kontroly na hranicích vás nečekají. Podle českého ministerstva zahraničních věcí pořád platí, že lze hranice překročit jen na 10 určených přechodech. Slovenské ministerstvo vnitra ale uvádí, že s Českem, Rakouskem a Maďarskem jsou otevřené všechny hraniční přechody bez omezení a hranici je možné překračovat kdekoli. Platí tak stejný režim jako před pandemií.

Foto: Getty Images

Cestovní náklady

Ceny paliva, dálniční známky

Desetidenní dálniční známka stojí na Slovensku 10 eur, měsíční 14 eur. Nikam se ale nelepí, kupuje se totiž elektronicky buď na stránkách eznamka.sk nebo v mobilní aplikaci. Jestli známku máte, pak kontroluje systém mýtných bran. Pokud vjedete na zpoplatněný úsek bez známky, hrozí vám pokuta až 500 eur. Mapu zpoplatněných úseků najdete zde.

Za litr benzinu, konkrétně Natural 95, zaplatíte na Slovensku průměrně 1,144 euro, tedy 30,43 Kč. Litr nafty stojí 1,030 euro, tedy 27,40 Kč. Aktuální ceny včetně regionálních rozdílů najdete tady.

Foto: Getty Images

Kam vyrazit?

Hory, hrady, jeskyně

Češi míří na Slovensko zejména kvůli přírodním krásám. Častým cílem jsou Vysoké Tatry, kde se už obnovil provoz horských chat i lanovek. Aktuální informace o jejich provozu najdete zde.

Častým cílem jsou i hrady a zámky. Vstup na Spišský hrad stojí 8 eur, za rodinné vstupné zaplatíte 19 eur. Zhruba stejnou částku zaplatíte i na Oravském hradu. Při návštěvě jeskyní Slovenského krasu si možná počkáte na vstup o něco déle, skupiny jsou totiž kvůli koronaviru preventivně menší. Povinnost je zakrytí dýchacích cest.

Foto: Pixabay/katkaZV

Spišský hrad.

Koupaliště jsou otevřena, jejich provozovatelé musí návštěvníkům zajistit možnost dezinfekce rukou při vstupu do areálu a dodržovat se mají odstupy mezi jednotlivci na oddychových plochách. Vypnuté zůstávají pitné fontánky. Podobně s častější dezinfekcí ploch fungují i wellness služby.

Hromadné akce jsou povolené jen do počtu 500 lidí. V restauracích už může u jednoho stolu sedět víc lidí než dva. Při konzumaci jídla a nápojů v restauracích platí výjimka pro zakrytí úst a nosu.

Foto: Getty Images

Důležité kontakty

Pokud se při pobytu na Slovensku ocitnete v nouzi, můžete telefonicky kontaktovat české velvyslanectví v Bratislavě.

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Bratislavě

K dispozici nepřetržitě: +421 903 747 006, +421 903 287 003

K dispozici v pracovní době úřadu: +421 259 203 303, +421 259 203 340

Reklama

Související témata:

Doporučované