Hlavní obsah

Dovolená po koroně? S paštikou a sandály Češi oživili romantické retro

Foto: Profimedia.cz

Na chorvatské pláže se v následujících dnech vypraví tisíce Čechů. Odvezou je žluté vlaky.

Reklama

Do chorvatské Rijeky ve středu v deset ráno dorazil první vlak s více než pětistovkou českých dovolenkářů. Koronaviru se na cestách nebojí.

Článek

Připomíná to atmosféru po otevření železné opony. Do chorvatské Rijeky ve středu dopoledne přijel první vlak s českými turisty po koronavirové krizi. A jako by se vrátil i nádech porevolučních nálad. Češi při uzemnění většiny letadel zvolili cestu po kolejích a oživili chorvatské retro. Desítky tisíc turistů ve žlutých vlacích RegioJetu představují symbol letošní „pandemické“ dovolené.

První cestující na trase z Prahy do Rijeky vyrazili v úterý před půl šestou večer a do přístavního města dorazili se zpožděním ve středu dopoledne. Cestou stavěli pětkrát – v Pardubicích, Brně, Břeclavi, Bratislavě a slovinské Lublani.

Na čtrnáctihodinovou jízdu z Brna se důkladně přichystaly i dvě učitelky základní školy. „Dneska jsme bleskově odešly z práce, abychom se co nejdříve dostaly do Brna a stihly vlak,“ popisuje Adéla Bělohoubková.

Večeři si objednaly ve vlaku. „Ale jako klasický Čech jsem si přibalila i štangli salámu a domácí chleba,“ dodává Bělohoubková a vytahuje uzeninu ze svého cestovního kufru. Půldenní cestu na vysněnou chorvatskou pláž chtějí prospat. „Vzaly jsme si deky a polštáře, tak snad zabereme,“ usmívá se druhá z učitelek Marlenka Borová.

Na nástupišti brněnského nádraží stojí i šestičlenná skupinka kamarádů z Opavska. Už před jízdou si mezi sebou posílají lahev na posilněnou. „Vzali jsme to zodpovědně, nic jsme nepodcenili. Hlavně jsme nabalili hodně piva. Usmažili jsme i řízky, máme jich snad dost,“ říká nadšeně Ondřej Večerek. Dodává, že si nezapomněli přibalit ani českou klasiku. „Máme jak sandály, tak ponožky. Jsme na tom dobře.“

Cesta vlakem pro ně znamená jedinou možnost, jak se dostat na prázdniny k moři. „Při koronaviru jsme hledali způsoby, jak se dostat na dovolenou, a tohle nám vyšlo nejlépe,“ vypráví Večerek. V tu chvíli jej přeřvává další člen party. „Jedeme vlakem, protože by naše auta nebyla ani schopná nás do Chorvatska dostat,“ hlásí Vojtěch Hanka.

Spontánně se pro cestu prvním vlakem do chorvatské Rijeky rozhodla i Jana Hrdá. „Byl to takový nárazový nápad. Také jsem se pro jízdu vlakem rozhodla kvůli ceně. Je to opravdu levné,“ uvedla. Ceny začínaly na 590 korunách, velká část prázdninových spojů je vyprodaná, a tak ceny za jednu jízdu vzrostly nad tisícovku. Hrdá si na cestu zabalila jen pár věcí. „K jídlu jsem si upekla kačenu, takže o hladu nebudu,“ usmívá se.

Vlakem na dovolenou jede poprvé. „V Chorvatsku jsem byla už několikrát, ale nikdy ne po kolejích. Na cestu se strašně těším hlavně kvůli lůžkovému kupé. Bude to zážitek,“ líčí natěšená Hrdá. Na chorvatský ostrov Cers vyrazila na týden, strach z koronaviru nemá. „Opravdu se nebojím, jinak bych nejela,“ popisuje Hrdá a natěšeně na brněnském nástupišti vyhlíží žlutý vlak, který má v tu chvíli pětiminutové zpoždění.

Nemoci se nebojí ani cestující Jiřina Helingerová. „Já si to vůbec nepřipouštím, že bych tam koronavirus měla chytnout. Důkladně dodržuji hygienu, takže se nebojím,“ uvedla. Jízdenky si pořídila hned, jak byly v prodeji. „Rychle jsme je koupili, aby nás nikdo nepředběhl,“ přiznala Helingerová.

Cesta z Prahy podle jízdního řádu trvá téměř patnáct a půl hodiny. Do jednoho žlutého vlaku se vejde více než pět set padesát cestujících. Původně měly jezdit oběma směry třikrát týdně s příjezdem do Chorvatska v pondělí, v sobotu a ve středu. O jízdenky byl ale takový zájem, že dopravce přidal další čtyři spoje. Doteď už jich prodal kolem třiceti tisíc. Dále pak cestující, kteří přijeli do chorvatské Rijeky, rozváží autobusy do jejich cílových prázdninových destinací.

Reklama

Doporučované