Hlavní obsah

Dovolená u moře bude. Jenom možná jinde, než klienti plánovali

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Klienti, kteří koupili na letošní sezonu zájezd u cestovních kanceláří, pravděpodobně odcestují. Často však jinam, než plánovali.

Článek

Kvůli nejistotě ohledně otevírání hranic a bezpečnostních opatření v destinacích, kam měly klienty posílat na letní odpočinek, se některé z cestovek rozhodly letošní zájezdy komplet zrušit. Toto rozhodnutí se prozatím týká kanceláří Fischer, Exim Tours a Alexandria.

Čedok se však k podobnému kroku zatím nechystá. „My to nevzdáváme, na dovolenou plánujeme odletět,“ říká za cestovku její mluvčí Eva Němečková.

Kam to bude?

Dalším krokem pro kanceláře se zrušenými zájezdy je organizace alternativní nabídky zemí a zájezdů, na které budou moci klienti, kteří zájezdy během letoška zakoupili, odcestovat bez větších hygienických a bezpečnostních problémů.

„Očekáváme, že mezi prvními se bude moci létat do Chorvatska, Řecka, Bulharska, mluví se také o Kypru, Kanárských nebo Baleárských ostrovech,“ informoval Jan Bezděk, tiskový mluvčí společnosti Fischer.

Podobný seznam zveřejnila také ředitelka odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj Renata Králová. Češi by podle předpokladů mohli bez testů na covid-19 cestovat před 15. červnem do Slovinska či Chorvatska, od 15. června do Rakouska, Německa, Maďarska a Řecka. Bulharsko by se jim mohlo bez testů otevřít od 1. července.

S tradičním all inclusive se rozlučme

Cestovní kanceláře i hoteliéři plánují pro letošní sezonu plnit veškerá daná opatření. V poskytovaných službách se to může projevit i pozitivně. „Řada věcí může komfort ubytování zvýšit. Například check-in při příjezdu do hotelu by měl probíhat online, což jistě řada klientů ocení,“ řekl Seznam Zprávám Jan Bezděk.

Popsal také detaily, na které se klienti v letošní sezoně musí připravit. „Očekáváme, že trochu jiný režim bude panovat v hotelových restauracích, kde letos nebudou fungovat klasické samoobslužné all inclusive švédské stoly. Buď budou jídlo vydávat číšníci za plexisklem, nebo si ho klienti budou vybírat z jídelního lístku. V některých hotelech může být stanoven i časový rozvrh, který zabrání tomu, aby na jídlo přišli najednou všichni ubytovaní,“ sdělil Bezděk.

Otázkou bezpečnosti na dovolené u moře se zabývala také evropská komise EDEN Network, která sestavila výběr těch nejbezpečnějších pláží, které odpovídají kritériím postpandemické dovolené, jako je nízký počet nakažených, velikost pláže a množství návštěvníků na ní.

Výběr nejbezpečnějších pláží v Evropě

Preveza, Řecko, pláž Monolithi - nejdelší pláž Evropy

Comporta, Alentejo, Portugalsko - region, kterému se koronavirus vyhnul

Hel, Polsko - nedaleko města Gdaňsk

Porto Santo, Madeira, Portugalsko - k životu se celý ostrov probudí 1. července

Halikounas, Korfu, Řecko - druhá nejdelší a nejširší pláž v Evropě

Riviera Bay, Malta - na hlavu připadá více nemocničních lůžek než například ve Finsku

Meia Praia, Algarve, Portugalsko

Jūrmala, Lotyšsko - kolem pláže je možnost pronájmu samostatné vily

Nida, Litva

Binz, Rujána, Německo

(Zdroj: European Best Destinations)

Jak uplatnit voucher?

Cestovní kanceláře mohou podle nové legislativy místo hotovosti vystavovat vouchery. Týká se to zaplacených záloh na zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit takzvaná ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh.

Vouchery za zrušené dovolené mohou klienti podle vyjádření Exim Tours i CK Fischer v nové nabídce využít. „Pokud si klient vybere levnější zájezd, na zbylou částku dostane znovu poukaz, aby o žádné peníze nepřišel. Klienti mohou samozřejmě poukaz ihned uplatnit na stejnou dovolenou, kterou měli koupenou původně. Pokud pojedou ve stejném termínu do stejného hotelu, cena nového zájezdu nebude vyšší než ta, kterou platili původně. Navíc budou přesně vědět, za jakých podmínek bude jejich destinace i konkrétní hotel fungovat,“ vysvětluje Jan Bezděk.

Doplácet zájezd se nemusí

Podle vyjádření českých cestovních kanceláří nově stanovené podmínky klienty nenutí, aby neprodleně doplatili zálohy na letní zájezdy. V některých případech mají na doplacení zájezdů 30 dní před odletem. Pokud už nyní cestovní kancelář ví, že se cesta nebude moci uskutečnit, doplatek nežádá a vystaví poukaz na uhrazenou zálohu.

Například klienti CK Čedok doplácet dovolenou prozatím nemusí. „V případě, že by do destinace nebylo možné vycestovat, dáme klientovi na vybranou - možnost jiné destinace podle jeho výběru, nebo voucher,“ říká Eva Němečková.

Podobný systém funguje v Exim Tours. „Nenutíme klienty nyní nic doplácet,“ řekl pro Seznam Zprávy obchodní ředitel a mluvčí CK Petr Kostka. Termín splatnosti záloh i storno poplatků posunuli. Lidé, kteří mají plánovaný odlet od 15. června do 31. října, mají čas na uhrazení doplatků také do 30 dní před odletem.

„Náš poukaz na nový zájezd z nabídky TravelSafe+ je vystaven do plné výše všech uhrazených prostředků a pro jeho získání není nutné doplácet do celkové ceny původního zájezdu. Platnost má až do konce října příštího roku. Je možné ho využít na více dovolených, zvolit si, jakou částku z něho chce klient použít, a navíc k němu přidáváme benefit ve formě desetiprocentní slevy na nový zájezd,“ uvedla za CK Blue Style Jana Ondrejechová.

Anketa

Kam se letos v létě vydáte na dovolenou?
Nikam
36,5 %
Po Česku
32,5 %
Do ciziny
31 %
Celkem hlasovalo 25637 čtenářů.

Kdo může voucher odmítnout?

Voucher můžou podle zákona odmítnout lidé spadající do takzvaných zvláště zranitelných skupin. Patří k nim senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, osamělí samoživitelé a samoživitelky, lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat, a také školy v případě školních zájezdů. Obdobný zákon přijaly nebo chystají také další evropské státy, podle Evropské komise ale takový postup porušuje práva občanů.

České aerolinky znovu nahodí motor

Kanceláře Fischer a Exim spolu se zrušenými zájezdy také zrušily veškeré plánované lety s dopravcem Smartwings. „Dál zůstává naším klíčovým partnerem, o situaci jednáme,“ doplnil Bezděk.

V kontextu plánované alternativní sezony informovala tisková mluvčí skupiny Smartwings o obnově leteckých spojení, která má přijít právě v letní sezoně během června a července.

„Úplnou novinkou bude od 25.června pravidelná linka ČSA z Prahy na největší londýnské letiště Heathrow, kam budou České aerolinie létat z Prahy denně,“ píše mluvčí Vladimíra Dufková za Smartwings ve vyjádření.

Od 10. června nabídnou Smartwings letecké spojení s chorvatským Splitem. Lety budou provozovány až třikrát týdně. Od července skupina plánuje obnovit lety do 12 řeckých destinací – na ostrovy Kréta, Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Lefkada (Preveza), Samos, Santorini, Kefalonia, Karpathos, do Soluně a Kavaly.

„Ještě v červenci by mohlo dojít také k obnovení letů na Mallorku, Kanárské ostrovy, Kypr (Larnaca), Madeiru (Funchal) a do Bulharska (Burgas a Varna),“ říká Dufková za Smartwings.

Reklama

Doporučované