Hlavní obsah

Dovolená u moře se kvůli testům prodražuje o tisíce. Včetně Chorvatska

Foto: Shutterstock.com

Cestování se zatím kvůli nutným PCR testům prodražuje o položku v řádech několika tisíců korun. Ilustrační snímek.

Reklama

Jeden test před odletem, další před cestou zpátky a v řadě případů ještě test na závěr nutné sebekarantény v Česku. K cenám letošních dovolených je zatím nutné připočítat několikatisícovou položku.

Článek

Aktuálně je možné bez několikadenní karantény v destinaci odcestovat například do Egypta, Chorvatska či Řecka. Nutnou podmínkou jsou ovšem PCR testy s mezinárodně platnou certifikací při cestě z Česka a je potřeba počítat i s dalšími náklady při návratu do vlasti.

V řeči peněz může splnění nutných podmínek pro cestu k moři v Egyptě vypadat takto: předodletový PCR test vyjde na zhruba 1500 korun a je nutné počítat i s příplatkem za mezinárodní certifikaci, který se pohybuje kolem 200 korun. Test v Egyptě před odletem zpátky do Česka pak stojí zhruba 30 dolarů, tedy kolem 600 korun. A pak po návratu Česko vyžaduje po cestovatelích nejméně pětidenní karanténu zakončenou dalším PCR testem, tentokrát už bez mezinárodního certifikátu, tedy za 1500 korun.

Celkově tak testování vyjde na 3 800 korun.

Celý článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

Levnější variantou je například Chorvatsko, to aktuálně totiž akceptuje při příjezdu vedle PCR testu i antigenní test. A ty jsou v Česku hrazené. Ovšem opět musí být certifikovaný, to je za poplatek, a navíc je nutné se nechat při pobytu delším jak deset dní na místě přetestovat.

Ale i když jede rodina na týdenní dovolenou, musí poté na týden do samoizolace a nejdříve pátý den po příjezdu jít na PCR test - a za ten zaplatí v průměru 1500 korun za osobu.

„Je to velká bariéra u některých destinací především pro rodiny s dětmi,“ potvrzuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří a poukazuje, že ceny za testy pro rodinu se mohou vyšplhat na částku, kterou platí za zájezd za jednu osobu.

„A další věc je mezinárodní certifikace. Musíte zaplatit dalších i 250 až 300 korun za to, že vám vydají papír nebo pošlou e-mail. Je to kšeft,“ míní Jan Papež.

Reálné tak je, že čtyřčlenná rodina (2 dospělí, 1 dítě do pěti let, 1 dítě nad šest let) zaplatí aktuálně za cestu k moři celkově 11 400 korun za testy.

Důležitou roli totiž hraje i věk dítěte. Dovolenkové destinace promíjejí testy pro děti do různého věku. Například u Egypta jsou to děti do šesti let.

Ještě důležitější jsou přitom návratové podmínky, které prosazuje Česká republika: testy jsou nutné u dětí od pěti let. Zároveň podle nařízení ochranného opatření musí být při návratu testovaní i očkovaní lidé a lidé s imunitou po prodělání nemoci.

„Spousta lidí to považuje za zbytečné, říkají, že jsou třeba naočkovaní, nebo vědí, že budou v létě naočkovaní, nebo prodělali nemoc. Pro návrat do vlasti jim to nestačí. Je to takový paradox, když letíte do ciziny, přidávají se další země, kde prodělání nemoci a očkování akceptují,“ říká Eva Němečková z cestovní kanceláře Čedok.

Testování pohodlně

Cestovní kanceláře se snaží nutné testování svým klientům maximálně zpříjemnit. Například kancelář Fischer si na letišti v Praze a od května i v Brně a Ostravě otevřela vlastní testovací laboratoř s nižšími cenami.

„Klient, když si kupuje zájezd, tak si rovnou může zabookovat čas na test a ten test stojí 990 korun. Takže je to levnější, než je klasická cena,“ říká Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer a dodává, že jde o rychlou variantu testu, kterou je reálné zvládnout zpracovat v den odletu, pokud například zákazník dorazí na letiště například čtyři hodiny před odletem.

„Jistější je, když jsou ale schopní dojet den dva před odletem,“ doporučuje Jan Bezděk raději.

Cestovní kancelář Čedok zase spolupracuje s jednou sítí laboratoří, která má pobočky v různých městech po celé České republice. „Máme domluveno, že klienti s kódem od nás mají dřívější termíny. A funguje to, klienti to hodně využívají,“ popisuje Eva Němečková, mluvčí Čedoku. Ovšem cena se blíží té tržní, i s mezinárodním potvrzením vyjde test na 1580 korun.

Reklama

Doporučované