Hlavní obsah

Dovolená u moře se sluneční alergií? Pokožka by si měla zvykat postupně

Rozhovor s dermatoložkou Lucií Mansfeldovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sluneční alergie dokáže pořádně potrápit. Velmi často se s ní setkáváme na dovolené v přímořských letoviscích, kde mají paprsky větší sílu než v našich zeměpisných šířkách. U někoho se projevuje zarudnutím kůže, při bouřlivější reakci se mohou tvořit i vyrážky nebo drobné puchýře. V takovém případě je potřeba další slunění odložit a pokožku rychle ošetřit, případně vyhledat lékařskou pomoc.

Článek

„Někteří lidé mají v tomto trošku smůlu, ale na slunění se dá připravit. Lidem, kteří mají sluneční alergie, se doporučuje užívat třeba tři nebo čtyři dny před odjezdem na dovolenou antihistaminika, případně i betakaroteny. Plus mít ještě nějaký balíček s sebou, zklidňující krémy s panthenolem,” doporučuje dermatoložka Lucia Mansfeldová.

Na to, jak pokožka na sluneční paprsky reaguje, má z velké části vliv dědičnost, rozhodující je taky, jaký je člověk fototyp. Právě lidé s nejsvětlejší pletí, kteří jsou fototyp 1 nebo 2, mají s opalováním největší problém. Většinou u nich i krátký pobyt na slunci způsobí zarudnutí kůže a zabránit tomu nedokážou ani kvalitní krémy s UV ochranou.

Každopádně je ale podle dermatoložky vhodné se vůči slunečním paprskům „otužovat”. Pomoci může pravidelné několikadenní vystavování kůže slunečnímu svitu, ale jen po malých dávkách. Stačí jen pár minut. Za určitých podmínek je možné ze stejného důvodu navštívit i solárium.

Hostem v Letním ránu, prázdninovém vysílání Televize Seznam, byla dermatoložka Lucia Mansfeldová. Pořad vysíláme od osmi do deseti hodin, a to i na webu Seznamzpravy.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované