Hlavní obsah

Dovolená v Česku. Dva regiony budou přeplněné. Kde se vyhnete davům?

Foto: Profimedia.cz

Češi si zamilovali outdoor a rádi přespávají v přírodě.

Reklama

Je libo dovolenou v Praze či Karlových Varech? České turisty tam nepotkáte. Ti jezdí hlavně za přírodou a holdují outdooru.

Článek

Letní dovolená v zahraničí byla kvůli koronaviru dlouhou dobu v ohrožení, a tak mnoho Čechů přistoupilo k řešení naplánovat si dovolenou v tuzemsku, aby se vyhnuli případným omezením. Přesto Češi po své vlasti cestují stejně jako loni.

Čech v kempu ve stanu už ale není zase tak typickým úkazem jako dříve. „Už nejsme takový národ kempařů, jako jsme bývali. Začínáme být národem outdooru,“ vysvětluje Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Kam ale v Česku letos nejvíce cestujeme a kam naopak vůbec?

„Češi cestují především za přírodou,“ odpovídá Papež. „Jezdí tedy tam, odkud pak mohou vyrážet na výlety k horám, řekám či jezerům. To znamená tam, kde mohou lidé odpočívat v přírodě a kde pak budou moci dělat další výlety.“

Podle Papeže především mladí lidé vyhledávají pobyt v přírodě s možností přespat někde ve stanu nebo pod širákem, avšak nikoli v kempu, ale někde na samotě daleko od civilizace.

Pokud mluvíme o konkrétních lokalitách, číslem jedna jsou jižní Čechy. „Pak jižní Morava včetně vinařských oblastí a pak samozřejmě hory: Jizerské hory, Krkonoše, Beskydy a Vysočina,“ říká Papež.

Naopak Češi nejezdí do měst. Nedostatkem českých turistů trpí zejména metropole a lázeňská města.

„Trochu trpí městská turistika. Češi se teprve učí i v létě cestovat do měst, jako jsou Praha či Karlovy Vary, popřípadě Český Krumlov. Ale díky kampaním, které se teď objevují, se to Češi začínají učit,“ vysvětluje Papež.

Obecně ale platí, že si zařizují dovolenou až na poslední chvíli.

„To znamená, že pokud by si člověk kupoval pobyt s dvoudenním předstihem na víkend, tak pobyt nesežene, ale pokud to bude už s týdenním předstihem, tak velmi pravděpodobně něco sežene. Lidé se rozhodují podle počasí, vidí, že je velmi proměnlivé, takže opravdu kupují na poslední chvíli. Jen rodiny s dětmi to řeší trochu s předstihem, protože chtějí mít jistotu, že něco bude,“ vysvětluje Papež.

Pokud se člověk chystá na dovolenou, měl by si podle Papeže především rozmyslet, jakou ji chce mít. „Jestli si chtějí odpočinout, být aktivní, nebo jestli ji zařizují pro děti, či pro dospělé. Také by si měli ujasnit, jaká kvalita ubytování je pro ně přijatelná. Často si lidé vyhledávají ubytování, aniž by si uvědomovali, na jakou kvalitu jsou zvyklí,“ vysvětluje Papež.

Reklama

Související témata:

Doporučované