Hlavní obsah

Dovzdělejte se, doporučil Hřib Nacherovi. Ten má primátora za arogantního

Foto: Seznam Zprávy

Primátor Nacherovi ve věnování v knize popřál dovzdělání a v promluvě na zastupitelstvu pak řekl, že opozice sabotuje jednání, když například nehlasovala pro stavbu metra D.

Reklama

Jednání pražských zastupitelů dnes doprovodila desítky minut trvající hádka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s opozicí.

Článek

Vyvolal ji text, který Hřib vepsal jako věnování opozičnímu zastupiteli a poslanci Patriku Nacherovi (ANO) do jeho knihy Konec finančních negramotů v Čechách. Ve věnování mu mimo jiné vytkl podporu návrhu kompenzačního bonusu pro podnikatele postižené koronavirem ve Sněmovně. Zákon Prahu připraví téměř o tři miliardy korun. Nacher se proti primátorovým slovům ohradil a prohlásil, že je arogantní a rozděluje politiky v zastupitelstvu.

Podle Nachera si Hřib navíc plete role, je jedním ze zastupitelů a není nad ostatními. Nacher současně uvedl, že primátor se má zodpovídat opozici, a ne jí klást dotazy.

Primátor Nacherovi ve věnování v knize popřál dovzdělání a v promluvě na zastupitelstvu pak řekl, že opozice sabotuje jednání, když například nehlasovala pro stavbu metra D. Nacherovi vytkl i cestu na fotbalové Euro 2016, kam jej pozvala Fotbalová asociace ČR. Podle opozičního zastupitele Radomíra Nepila (ANO) není cesta na fotbalové mistrovství žádný problém. Nacher řekl, že opozice nebyla proti stavbě metra, ale chtěla vyřešit majetkové záležitosti, než se začne stavět.

Hádka primátora s opoziční zastupitelkou Udženija málem skončila potyčkou.

Primátor a opozice si navzájem vyčítali své kroky z minulosti. Předseda zastupitelského klubu koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09) v této souvislosti vyzval primátora, aby byl k opozici velkorysý, protože opozice má právo kritizovat koalici. „Myslel jsem, že proběhne věcné jednání zastupitelstva. Místo toho, přátelé, z toho děláte politiku, kdo, kdy, komu a co udělal a kdy, kde a kdo byl,“ řekl Pospíšil.

Nachera se ohledně jeho hlasování ve Sněmovně o kompenzačním bonusu pro podnikatele zastal bývalý primátor a zastupitel Bohuslav Svoboda (ODS). Uvedl, že proti vládnímu návrhu byl postaven návrh Senátu, který ale obsahoval chybu, kvůli které by podnikatelé přišli o peníze.

Na Nacherovu stranu se postavil také opoziční zastupitel a starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS). Jednání primátora označil za nešťastné, protože jeho výroky v médiích podle něj překrývají důležitá témata a neprospívají Praze při vyjednávání se státem o finanční pomoci. „Jako vyjednávač selháváte. Pokud neumíte být neosobní, nechte to dělat někoho jiného,“ řekl Hřibovi Martan.

Reklama

Doporučované