Hlavní obsah

Dožínky trochu jinak. Na Hradecku je slaví jako v době bronzové

Archeologové ve Všestarech předvádějí, jak slavili předkové v době bronzové konec sklizně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Netradiční dožínkovou oslavu připravili v Archeoparku Všestary nedaleko Hradce Králové. Zatímco většina dožínkových oslav v Česku je pojatá moderně a vychází z tradičního folkloru, v archeoparku slaví o víkendu dožínky tak, jak to nejspíš dělali naši předkové v době bronzové.

Článek

Žádný trdelník, burčák, nazdobené selské povozy nebo stánky s kýčem, kterých je na dožínkových oslavách po Česku plno. V archeoparku ve Všestarech slaví dožínky obyčejnými plackami s medem, výrobou mléčných výrobků či odléváním bronzu.

Dožínky se v archeoparku konají v rámci takzvaných Dnů živé archeologie. Ty park pořádá každý měsíc, vždy na téma, které je s daným ročním obdobím spjaté. Zářijový dožínkový víkend je hodně zaměřený na jídlo a pití. Už od rána proto archeologové oblečení v kostýmech rozdělávali oheň v pecích, které jsou replikami nálezů z doby bronzové.

„My se snažíme lidem představit kuchyni pravěkých lidí z doby bronzové. Já konkrétně se snažím o výrobu pečiva podle doložených údajů. Budeme péct chléb a vyrábíme placky z drcené mouky,“ popisuje archeoložka a průvodkyně Iva Dohnálková. Při práci jí pomáhají i malé dcery, rovněž oblečené do kostýmů, které na jedné z pecí opékají placky, na které pak návštěvníkům mažou med nebo ovocnou pomazánku.

„Od té, kterou si dělali naši předkové, se liší jen v tom, že je v ní cukr, oni používali spíš med,“ dodává Dohnálková. Trochu jinou chuť nejspíš mají i placky, neboť v době bronzové neměli šlechtěné druhy obilovin, jako máme nyní.

Zjišťování původu potravin je podle ní pro archeology tou nejtěžší disciplínou, neboť narozdíl od keramiky či kovových předmětů se potraviny v zemi pochopitelně nezachovaly. Stejně tak tomu je s dožínkovým rituálem.

„My o těch obřadech toho jako archeologové nevíme hodně. Je sice postavený na tom, co nám říkají archeologické nálezy, ale i tak je to pro nás ta nejobtížnější kategorie,“ říká ředitel archeoparku a pedagog Radomír Tichý, podle nějž však v době bronzové byly dožínky možná významnější, než jsou pro nás nyní.

„Já věřím, že ledacos bylo společného. To, že se podaří sklidit úrodu, je základ. Myslím, že v pravěku byl ještě větší důraz na to, že se to podařilo. Sklizenou úrodu a přicházející podzim lidé tehdy více prožívali a oslavovali,“ dodává.

Dožínky v archeoparku pokračují i nedělním programem. V zimní sezoně od listopadu do března je archeopark pro veřejnost uzavřený. Otevírá jen jednou za měsíc právě na Dny živé archeologie. Na koncí října se tam uskuteční Archeologické dny, kde představí vykopávky nalezené v minulých měsících pod budoucí dálnicí D11, listopadové Dny živé archeologie pak budou na téma Život a smrt v pozdní době kamenné.

Reklama

Doporučované