Hlavní obsah

Doživotí. Mladić odsouzen za genocidu a etnické čistky

Soud přečetl verdikt v kauze Mladić. Odsouzení bývalého generála k doživotnímu trestu budí emoceVideo: AP

 

Reklama

Generála Ratka Mladiće uznal Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) vinným z podněcování a podílu na genocidě a etnických čistkách a zločinech, které spáchaly jeho síly za bosenské války. Čtení rozsudku vyrušil Mladić pokřikem na soudce a byl ze soudní síně vyveden. Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády je souzen za zločiny proti lidskosti, včetně ostřelování Sarajeva nebo genocidy v rámci takzvaného srebrenického masakru.

Článek

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii dnes odsoudil Ratka Mladiće k doživotnímu trestu vězení za zločiny spáchané během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992-1995. Uznal ho přitom vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby. Ve dvou bodech byl Mladić obžalován z genocidy. V jednom z nich byl ale viny zproštěn. Dalších pět bodů obžaloby se týkalo zločinů proti lidskosti a čtyři body porušení zákonů nebo zvyklostí válečného práva.

Poslední verdikt

Jde o poslední rozsudek, jímž vyvrcholila práce haagského tribunálu. ICTY ustavilo OSN už během války v roce 1993 a soud své působení definitivně ukončí k letošnímu 31. prosinci.

Očekává se, že Mladić podá odvolání, kterým se už bude zabývat Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT). Ten ustavila 22. prosince 2010 Rada bezpečnosti OSN.

Za vinu se Mladićovi přikládá například brutální ostřelování obklíčeného Sarajeva v roce 1995, při kterém bosenskosrbské jednotky povraždily 8000 zajatých muslimských mužů, včetně starců a chlapců.

Bývalý generál bosenskosrbské armády byl souzen za válečné zločinyVideo: AP

Mladić má rakovinu

Proces s Ratkem Mladićem trvá pět let a rozsudek se odkládal i kvůli zdravotnímu stavu obviněného. Mladićův advokát Dejan Ivetić se v ranních vyjádřeních odvolával na špatnou kondici svého klienta s tím, že generálovu účast u soudu musí povolit hlavně lékař. „Zdravotní stav se nezměnil. Lékaři mu tvrdí, že existuje riziko smrti, pokud se slyšení zúčastní,” uvedl Ivetić.

Mladić trpí rakovinou lymfatického systému. Doživotní trest byl očekáván. Před budovou trestního tribunálu ráno protestovali aktivisté, jimž se i doživotí za hrůzná krveprolití zdá příliš málo.

Reklama

Související témata:

Doporučované