Hlavní obsah

Doživotně odsouzený muž se asi dočká obnovy procesu, možná bude propuštěn

Foto: ČTK

Robert Tempel byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu. Snímek z roku 2008.

Reklama

Robert Tempel přezdívaný v podsvětí Psycho byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Muže se však loni zastal Evropský soud pro lidská práva.

Článek

Ústavní soud ve čtvrtek odpoledne vyhlásí nález ke stížnosti odsouzeného vraha Roberta Tempela.

Muž, který býval označován za nájemného zabijáka a je známý také pod přezdívkou Psychi či Psycho, se po téměř dvaceti letech za mřížemi nejspíš dočká nového procesu. Možná bude i propuštěn na svobodu.

O zvrat ve kdysi sledovaném případu se loni postaral Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten pokáral českou justici za „významné selhání“ kvůli tomu, že pražský vrchní soud dával nižším soudům nezákonné pokyny, aby Tempela odsoudily. Pravomocný rozsudek padl až poté, co vrchní soud kauzu přesunul z Plzně do Prahy.

Vraždy, za které byl Tempel potrestán, se staly v roce 2001 na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Oběťmi byli prodejce aut a jeho kamarád.

Podle stále ještě pravomocného rozsudku Tempel předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně muže zastřelil. Zasáhl podle vyšetřovatelů i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla následující den podle rozsudku zakopal.

Tempel se k vraždám nepřiznal. Dodnes tvrdí, že vraždu spáchal jiný člověk, Lubomír Václav zvaný Biftek. Ten byl také na místě činu a později v kauze vystupoval jako klíčový svědek obžaloby.

Podle Tempela Biftek dovážel do Česka drogy přes autobazar, který patřil jedné z obětí. Vražda se měla odehrát právě kvůli obchodu s drogami.

Krajský soud v Plzni Tempela celkem čtyřikrát z obvinění z vraždy osvobodil, Vrchní soud v Praze ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co vrchní soud kauzu přeložil ke Krajskému soudu v Praze.

Později Tempel neuspěl s podněty k Nejvyššímu a k Ústavnímu soudu. Ještě během hlavního přelíčení tvrdil, že se mu pražští soudci mstí za to, že odmítl poskytnout usvědčující výpověď v kauze policistů z bývalého odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ), kteří spolupracovali s vyděračskou skupinou pod vedením Davida Berdycha.

Lidská práva vrahů

Poté, co do případu loni zasáhl Evropský soud pro lidská práva, však Ústavní soud letos v únoru zrušil své dvě předchozí rozhodnutí v Tempelově kauze a tím ji znovu otevřel.

Právě ve zmíněném usnesení Ústavní soud naznačil, jak nyní rozhodne. V tehdejším odůvodnění se výslovně zmínil o potřebě zrušení pravomocného rozsudku a souvisejících verdiktů, aby se vyhovělo stanovisku mezinárodního soudu.

Reklama

Doporučované