Hlavní obsah

Za odvoláním ředitele Českých drah by mohlo být podezření z korupce, naznačuje dozorčí rada

Podle informací Jana Sůry z webu Zdopravy.cz měly Miroslavu Kupcovi zlomit vaz v čele ČD problémové smlouvy na pronájem lokomotiv.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odvolaný šéf Českých drah Miroslav Kupec odmítá jakékoliv obvinění z protiprávního jednání a chce se proti nim bránit právní cestou. Své působení v čele státního dopravce hodnotí pozitivně. Kupec to dnes sdělil ČTK. Z pozice předsedy představenstva i generálního ředitele Českých drah Kupce odvolala dozorčí rada podniku. Důvodem podle ní byla ztráta důvěry, k čemuž vedly informace bezpečnostních složek. Ty byly předány k prošetření policii.

Článek

„Zásadně odmítám jakékoliv obvinění z protiprávního jednání. Budu se bránit právní cestou, jelikož ještě stále věřím, že žijeme v právním státě,“ sdělil Kupec ČTK.

Kupec také uvedl, že výsledky jeho práce jsou jednoznačně kladné. „Výsledky mého působení v čele Českých drah jsou pozitivní a viditelné, jsou završeny udělením důvěry investorů. Investorů z celého světa, kterým byla představena strategie Českých drah,“ řekl. Připomněl, že investoři půjčili společnosti pod jeho vedením 15 miliard korun.

Ve funkci byl Kupec od loňského září. Jeho nástupce zatím rada nevybrala. Zároveň ale jmenovala místopředsedou představenstva společnosti Radka Dvořáka. České dráhy oznámily Kupcův konec na svých internetových stránkách v pondělí. Nový šéf státního dopravce by měl vzejít z výběrového řízení.

O odvolání Kupce se mluvilo už minulý týden. Navíc premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) uvedli v jeho závěru, že Kupec nesplnil očekávání na stabilizaci vedení společnosti.

V pondělí se spekulace potvrdily a Kupec byl odvolán. Je za tím ale zřejmě víc než jen nesplněná očekávání.

Dozorčí rada Českých drah, která Kupce dnes zbavila funkce, ve svém prohlášení totiž naznačuje, že by mohlo jít taky o podezření z korupce. „Důvodem pro odvolání je ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla ve svém dnešním stanovisku dozorčí rada.

A podobné informace má taky redaktor webu Zdopravy.cz Jan Sůra, který s informací o možném odvolání Kupce přišel jako první. „Co máme informace, tak by se to mělo týkat některých smluv na pronájem hnacích vozidel,“ vysvětlil Sůra Seznamu. „Měly to být smlouvy, které už byly realizovány a plněny a u kterých už proběhly nějaké platby,“ doplnil Sůra.

Nový šéf za několik měsíců

Nový ředitel Českých drah vzejde z otevřeného výběrového řízení, které dozorčí rada firmy zároveň s odvoláním Kupce vyhlásila.

Podle Sůry bude ale teď trvat několik měsíců, než bude nový ředitel vybrán. Ministr dopravy Kremlík doufá, že to bude co nejrychleji.

Některá média v uplynulých dnech uvedla, že by Kupce mohl nahradit Václav Nebeský, který je náměstkem ministryně pro místní rozvoj a v ČD působí jako člen řídího výboru. „Toto tvrzení je zcela nepravdivé a lživé,“ napsal na Twitteru ministr Kremlík.

Podle Sůry ale jen neměl Kremlík na prosazení Nebeského dost hlasů, a navíc možný plán na jeho přímé jmenování zkazil premiér Andrej Babiš, který začal při interpelacích minulý týden mluvit o tom, že nový šéf ČD by měl vzejít z otevřeného výběrového řízení.

Střet zájmů a úplatky

Výměna ve funkci předsedy představenstva ČD se nelíbí Pirátům. Dávají ji do souvislosti s vypracováním odpovědi české strany na předběžnou auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek v neděli v České televizi poukazoval na to, že za odpověď zodpovídá manželka možného budoucího šéfa ČD Nebeského. Podle něj to vypadá jako uplácení.

Kupec byl do čela Českých drah jmenován loni v září po odvolání tehdejšího šéfa společnosti Pavla Krtka. Po jeho nástupu do funkce postupně skončili ve vedení podniku dva lidé. V únoru vypršel pětiletý mandát Michalu Štěpánovi, který je nyní šéfem Integrované dopravy Středočeského kraje. V květnu pak odešel Michal Heřman, který v představenstvu působil teprve od poloviny letošního ledna.

Kupec upozornil na to, že za odchodem Heřmana nejsou vnitřní problémy, Heřman se totiž krátce po svém nástupu přihlásil do výběrového řízení na šéfa těžební společnosti OKD, ve kterém uspěl.

Hospodaření ČD: Osobní doprava je stále ztrátová

České dráhy v loňském roce hospodařily se ziskem téměř 1,2 miliardy korun, o více než 200 milionů korun vyšším než v roce 2017. K zisku skupiny přispěla především nákladní doprava, která vykázala zisk 663 milionů korun. Osobní přeprava naopak skončila ve ztrátě 230 milionů korun. Dopravce loni přepravil 179 milionů cestujících, nejvíce za deset let.

ČD Cargo loni přepravily 68,4 milionu tun zboží, meziročně o 2,3 milionu tun více. Tržby nákladního přepravce se zvýšily o 636 milionů na 11,8 miliardy korun. S výjimkou černého uhlí a koksu rostly přepravy u všech komodit.

Státní dopravce loni snížil své hrubé zadlužení o 3,5 miliardy korun na 31,4 miliardy korun. Letos budou dráhy splácet 300 milionů eur (cca 7,7 miliardy korun). Podnik je chce refinancovat vydáváním nových dluhopisů.

Reklama

Doporučované