Hlavní obsah

Dozorčí rada dopravního podniku zkoumá zakázky pro ředitelova přítele

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Ředitel DPP Petr Witowski.

Reklama

Stavební společnost IM-stav jen za poslední čtyři roky získala 39 zakázek od dopravního podniku za více než 200 milionů. Dostala je tak, že si firmu největší pražská městská firma přímo vybrala.

Článek

Dozorčí rada pražského dopravního podniku začala prověřovat veřejné soutěže, které největší městská firma hlavního města vypisuje na stavební práce.

Zajímá se třeba o to, proč bezmála čtyři desítky veřejných zakázek v uplynulých letech získala firma IM-stav a proč podstatnou část těchto zakázek nezískala v otevřeném výběrovém řízení. Ale tak, že si dopravní podnik IM-stav přímo vybral.

Majitelem této společnosti je Petr Michovský, který udržuje přátelské vztahy se šéfem dopravního podniku Petrem Witowskim a je také partnerem bývalé pražské primátorky Adriany Krnáčové.

Členové dozorčí rady se zakázkami pro zmíněnou firmu zabývali na minulém zasedání. Z registru smluv zjistili, že IM-stav podepsal s dopravním podnikem během posledních čtyř let smlouvy za více než 415 milionů korun.

Podle dopravního podniku firma vyfakturovala nakonec částku nižší. „Celkový objem zakázek, které společnost IM-stav v rámci poptávkových řízení za uplynulé čtyři roky, to je od roku 2017 do roku 2020, pro DPP zatím zrealizovala, je nikoliv 400 milionů korun, ale 175,67 milionu korun za celkem 39 zakázek,“ uvedl vedoucí odboru komunikace dopravního podniku Daniel Šabík.

V dokumentu, který předložilo vedení podniku členům dozorčí rady, se pak uvádí, že konečná částka byla 212,6 milionu korun. Rozdíl může podle mluvčího Šabíka souviset s tím, že některé zakázky z letošního roku ještě nebyly vyfakturovány.

Připomínku, že majitele IM-stavu a ředitele dopravního podniku pojí přátelské vztahy do té míry, že jsou v pravidelném kontaktu a tráví spolu i volný čas, vypořádává mluvčí Šabík tím, že „tykání přeci není v rozporu s tím, že by (ředitel Witowski) nehájil zájmy DPP nebo nejednal s péčí řádného hospodáře“.

„Pana Witowského zná majitel společnosti Petr Michovský již dlouho, a to z oblasti sportu, stejně jako zná další stovky významných osob tuzemského byznysu, v němž se aktivně pohybuje čtvrt století,“ uvedl mluvčí IM-stavu Jakub Růžička.

Podle mluvčího Šabíka také ředitel Witowski (je v čele DPP od konce roku 2018) nemá s poptávkovým řízením nic společného: nevypisuje je a není členem hodnoticí komise. Vedoucím odboru centrálního nákupu dopravního podniku je Witowského nominant Martin Dušička.

Dopravní podnik také odmítá, že by firma IM-stav byla nějak protežována. V rámci poptávkového řízení rozdělila městská společnost v uplynulých dvou letech zakázky za 918 milionů korun. A IM-stav podle Šabíka z toho získal zhruba sedm procent.

Podle Růžičky spolupráce mezi firmou IM-stav a pražským dopravním podnikem probíhá již deset let. „Nástup pana Witowského na pozici generálního ředitele na konci roku 2018 neměl a nemá žádný pozitivní vliv na naši činnost pro dopravní podnik,“ doplnil.

Zároveň mluvčí Šabík uvedl, že zákon umožňuje, aby v rámci poptávkového řízení zadávali zakázky až do výše 137 milionů. Dopravní podnik si podle Šabíka tuto hranici snížil na 50 milionů. Třeba Správa železnic podle mluvčí Nely Friebové soutěží už všechny zakázky nad šest milionů korun.

Firma IM-stav není jediná, o kterou se dozorčí rada zajímá. Debata přišla také na zakázky pro firmu Vistoria CZ, která patří další společnosti pražského podnikatele a bývalého vlivného politika ODS Tomáše Hrdličky.

V posledních čtyřech letech podle registru smlouvu dostala společnost Vistoria CZ od dopravního podniku na stavební práce za více než 80 milionů korun.

Reklama

Doporučované