Hlavní obsah

Dozorčí rada odvolala šéfa Pražské plynárenské, vystřídá ho nejspíše exmanažer ČEZ

Foto: facebook.com/prazskaplynarenskaas

Dozorčí rada odvolala šéfa Pražské plynárenské.

Reklama

aktualizováno •

V čele firmy, kterou stoprocentně vlastní hlavní město, končí dlouholetý manažer Pavel Janeček.

Článek

Dozorčí rada Pražské plynárenské na svém pátečním jednání odvolala ředitele Pavla Janečka.

Místo něho se novým členem představenstva firmy stal bývalý šéf oddělení obnovitelných zdrojů ČEZ Martin Pacovský. Ten by se později nejspíše měl stát novým šéfem Pražské plynárenské.

Seznam Zprávám to řekl několik zdrojů, které jsou obeznámeny s průběhem jednání dozorčí rady. Poté informaci potvrdil také radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly).

„S ohledem na plánovaný rozvoj společnosti považujeme za vhodné mít v čele společnosti vedení, které je nezatížené spory a kauzami z minulosti,“ uvedl Chabr.

„Před novým předsedou představenstva a společnosti stojí celá řada výzev a úkolů spjatých s dynamickou proměnou sektoru energetiky a přechodem k využívání obnovitelných zdrojů energie a k evropskému trendu decentralizace,“ doplnil.

Důvodem odvolání Janečka má podle informací redakce být například kauza daňového úniku při téměř miliardovém obchodu s touto pražskou městskou firmou. Při něm přišlo Česko podle závěru Specializovaného finančního úřadu o více než 200 milionů korun.

Dozorčí radě se také nelíbilo, jak Janeček Pražskou plynárenskou řídil nebo jak komunikoval se členy dozorčí rady.

Seznam Zprávy se před pátečním jednáním samotného Janečka ptaly, zda o návrhu na své odvolání ví. Ten to ale nechtěl komentovat. Podle neoficiálních informací už však se svým odvoláním počítal.

Ke konci Janečka přispělo, že se na stranu Pirátů, kteří si jeho konec v čele pražské firmy přáli dlouhodobě, připojil také další člen pražské koalice – Praha Sobě.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navrhl odvolání Janečka již v létě 2019. Důvodem byla mimo jiné skutečnost, že čtyřčlenné představenstvo Pražské plynárenské, v jehož čele Janeček byl, dostalo za předešlý rok ke svému platu ještě tantiémy ve výši 18,4 milionu korun. V průměru pro jednoho člena tak šlo o 4,6 milionu korun. Tehdy Hřib ještě se svým návrhem neuspěl.

Daňová kauza, která nakonec k odvolání Janečka vedla, souvisí s firmou B&A Capital Trading. Této společnosti zaplatila Pražská plynárenská v roce 2015 téměř miliardu korun za dodávku plynu přes německou burzu.

Jenže dodavatelé B&A Capital Trading poté mimo jiné neodvedli daň. A peníze, které firmě Pražská plynárenská vyplatila, byly podle Specializovaného finančního úřadu vyvedeny do zahraničí a poté vybrány v Rumunsku, Turecku nebo na Kypru. Škoda byla podle vyšetřovatelů přes 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované