Hlavní obsah

Dozorčí rada vybrala nového šéfa Českých drah

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Novým předsedou představenstva je místo Pavla Krtka Miroslav Kupec.

Článek

Dozorčí rada Českých drah dnes obměnila vedení státního dopravce.

Pavel Krtek skončil v čele představenstva, nahradil ho Miroslav Kupec. Krtek byl následně zvolen místopředsedou představenstva.

Z pětičlenného představenstva podniku dozorčí rada odvolala Martina Bělčíka a Ludvíka Urbana. Na dvě neobsazená místa v představenstvu bude vypsáno výběrové řízení.

Pro personální změny ve vedení společnosti se v minulosti vyslovil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Současnému managementu vyčítá pomalou liberalizaci provozu na železnici.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka jsou změny účinné hned od úterý.

Ten také uvedl, že představenstvo drah bude doplněno „na základě výběrového řízení dle potřeb posílení kompetencí ve vybraných úsecích“. Podle serveru zdopravy.cz jsou odvolaní členové představenstva Bělčík a Urban považováni za zástupce ČSSD.

Podle ministra Ťoka je cílem personálních změn posílit České dráhy a připravit je na otevírání trhu. „Souhlasím s názorem dozorčí rady ČD, že představenstvo je třeba doplnit o osoby s novými znalostmi a kompetencemi. Rozhodnutí ponechat ve vedení ČD Ing. Krtka chápu jako potřebu zachovat kontinuitu a stabilitu vedení,“ uvedl Ťok v tiskové zprávě.

Jednání o personálních změnách ve vedení firmy se na dnešním zasedání dozorčí rady očekávalo. Část dozorčí rady v červenci odvolal řídící výbor ČD a Ťok tehdy mezi hlavní cíle nově složené rady zařadil vypsání výběrového řízení na nový management podniku. Obměněná rada na prvním zasedání v srpnu zvolila do svého čela Petra Moose.

Skupina Českých drah zaměstnává zhruba 23 400 lidí. Firmě v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun.

Reklama

Doporučované