Hlavní obsah

Dozvuky hurikánu Florence: Záchranáři pomáhali obyvatelům Phoenixu, který zaplavila voda

Deště sužující Phoenix jsou největšími v dějinách města.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Americký středozápad dále pustoší zbytky hurikánu Florence. Povodně hlásí Arizona, Utah a další státy.

Článek

Na americkém středozápadě doznívají následky hurikánu Florence. Ten sice zeslábl na úroveň slabší tropické bouře pojmenované Rosa, ale silné záplavy a deště přesto komplikují životy lidí v Arizoně, Utahu a dalších státech. Úterý bylo podle agentury AP s šesti centimetry srážek tím nevlhčejším říjnovým dnem, jaký Phoenix kdy zažil. V celém státě se pak jednalo o desátý nejdeštivější den.

Národní meteorologická kancelář vydala varování před prudkými záplavami. To platí převážně pro stát Arizona, zasahuje ale i na území Utahu, Nevady a Kalifornie. Guvernér Utahu Gary Herbert už mobilizoval přibližně dvě stovky příslušníků Národní gardy. V jižní Arizoně voda zaplavila město Yuma na hranicích s Mexikem. Město je bez proudu a přístup k němu je omezen. Oba státy uzavřely státní školy. Lidé by se také měli vyvarovat jízdě auty.

Úřady žádné oběti na životech prozatím nehlásí. Některá mexická média ale tvrdí, že jednu ženu ve městě Caborca poblíž Kalifornského zálivu strhla voda a následně se utopila.

Říjen je v Arizoně jedním z nejteplejších měsíců v roce. Teploty se pohybují mezi třiceti a pětatřiceti stupni Celsia. Za měsíc napadne průměrně maximálně patnáct milimetrů srážek. Deštivé jsou přitom jen tři dny v měsíci.

Někteří lidé navzdory varováním vyrážejí do zaplavených částí a často i přitom riskují život. Reportérka regionální televize KNXV-TV dala na sociální sítě video zachycující osobu na jednokolce projíždějící zaplavenou silnicí.

Muž na jednokolce projíždí zaplavenou silnicí.Video: Marek Baloun, AP

Reklama

Související témata:

Doporučované