Hlavní obsah

DPP získal stavební povolení na tramvaj z Barrandova do Holyně

Foto: DPP

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský dopravní podnik (DPP) získal stavební povolení pro stavbu nové tramvajové trati, která prodlouží současné koleje z Barrandova do Holyně. Hotova má být na konci příštího roku.

Článek

„Nyní podnik vypíše veřejnou zakázku na zhotovitele s předpokládanou hodnotou 277 milionů korun bez DPH,“ Informovala mluvčí podniku Aneta Řehková. V další části výstavby bude trať prodloužena až do Slivence.

Technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský uvedl, že projekt se připravoval 13 let. Dodal, že vítěze veřejné zakázky a zhotovitele nové tramvajové chce mít podnik vybraného v únoru příštího roku. „Následně ještě v průběhu prvního kvartálu 2021, jakmile to klimatické podmínky umožní a nenastanou-li komplikace během tendru, bychom chtěli zahájit samotnou stavbu,“ sdělil. Asi stometrový úsek napojující novou trať na stávající smyčku na Barrandově již podnik postavil.

„Po nové trati bychom se mohli svézt už na konci příštího roku. Je skvělé, že výstavbu nové tratě významně finančně podpoří také evropské strukturální a investiční fondy, a že se nám tyto prostředky daří získávat,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Evropské peníze by podle informací podniku měly pokrýt zhruba tři čtvrtiny nákladů na výstavbu.

Úsek dvoukolejné trati z barrandovské smyčky do Holyně bude dlouhý asi kilometr a budou na něm dvě zastávky. První se bude zřejmě jmenovat Kaskády podle stejnojmenného developerského projektu. Následovat bude zastávka Holyně, která se později prodlouží do poslední zastávky Slivenec. Část trati má být zatravněna, zejména u zastávek jsou podél plánovány nové chodníky a osvětlené stezky pro pěší. DPP počítá s tím, že oblast bude obsluhovat tramvajová linka číslo pět.

Důvodem vybudování trati je zejména bytová výstavba, která v oblasti v posledních letech vznikla a která se plánuje. Například na západ od barrandovského sídliště má vzniknout nová čtvrť společnosti Finep obklopená parkem. Stejná firma již v oblasti postavila a dále rozšiřuje projekt Kaskády Barrandov.

Nové koleje budou navazovat na jednu z nejmladších pražských tramvajových tratí, která v roce 2003 propojila barrandovské sídliště s centrem města. DPP již část stavby uskutečnil, využil k tomu momentální výluku danou rekonstrukcí kolejí v Nádražní ulici, kvůli které byla celá trať mezi Smíchovským nádražím Barrandovem uzavřena.

Panelové sídliště bylo na Barrandově postaveno v 80. letech minulého století. Zástavba navázala na západě na původní filmové ateliéry a vilovou čtvrť. Sídliště je od původního Barrandova odděleno čtyřproudou výpadovkou K Barrandovu, která navazuje na Barrandovský most.

Reklama

Související témata:

Doporučované