Hlavní obsah

Dr. Martens si vyšlápne na londýnskou burzu

Foto: Fotografierende/Wikipedia.org

Ilustrační foto.

Reklama

Výrobce obuvi chce využít očekávaného růstu burz a nabídnout zájemcům své akcie.

Článek

Britský výrobce kultovní obuvi Dr. Martens plánuje vstup na londýnskou akciovou burzu. Podíl ve firmě chce podle agentury Bloomberg prodat její majitel, společnost Permira Holdings, a využít tak růstu akciových trhů z poslední doby. Firma uvedla, že z primární veřejné nabídky (IPO) neplánuje získat žádné peníze.

Dr. Martens prodává 11 milionů párů obuvi ročně. Působí na 60 trzích a ročně utrží 672 milionů liber (19,5 miliardy Kč). Jeho nejznámější model 1460 s osmi očky vznikl před 61 lety v Northamptonu původně jako pracovní obuv. Permira koupila ikonického výrobce obuvi v roce 2014 za 380 milionů eur.

Poslední čísla ukazují na růst tržeb navzdory protikoronavirovým opatřením. Společnost provozuje po celém světě 130 poboček a část produkce prodává také u jiných distributorů. Rozvíjí i prodej na internetu, který se na tržbách podílí už asi jednou pětinou. Za šest měsíců do konce září firma utržila 318,2 milionu liber, což je v porovnání se stejným obdobím před rokem nárůst o 18 procent, píše BBC.

Podle generálního ředitele Kennyho Wilsona má podnikání Dr. Martens „významný globální růstový potenciál“. Firma věří, že se na svých hlavních trzích najde dalších 154 milionů zákazníků navíc ke stávajícím 16 milionům lidí, kteří si její boty koupili v předchozích dvou letech.

Pro londýnskou burzu jde již o třetí oznámené IPO za prvních 14 dní letošního roku.

Reklama

Doporučované