Hlavní obsah

Drábová k Dukovanům: Nerozumím tomu, co se stalo. Jsou to politické hry

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ve studiu Burza.

Reklama

Oznámení ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, že o tendru na Dukovany rozhodne příští kabinet a zároveň že se už nyní rozběhne oslovování vybraných zájemců, vyvolalo otazníky u politiků i expertů.

Článek

Vicepremiér Karel Havlíček vyvolal značnou politickou bouři prohlášením o tom, že o vítězi tendru na rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech rozhodne až příští vláda a že se předtím osloví vybraní zájemci s tím, jak jsou schopni naplnit bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje. A hlavně tím, že mezi oslovenými zůstává ruský Rosatom. Havlíčkovu kroku nerozumí ani předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Paní předsedkyně, já bych chtěl pochopit, co se vlastně stalo.

To já taky. Ale aby to neznělo tak zvláštně, náš úřad v této fázi není ten, který by do toho měl být vtažen.

Objevily se názory, že tímto krokem byl de facto odstartován tendr. Jak to vidíte vy?

Nevím, nerozumím tomu. Myslela jsem si, že to bude projednáno na vládním výboru pro jadernou energetiku, který svolal pan premiér na 29. dubna. Mýlila jsem se, ale tak to prostě je. Z hlediska toho, za co já se svým týmem odpovídám, je, že jsme vydali povolení k umístění pátého bloku, a to, co nám předloží investor ve chvíli, kdy bude chtít povolení k výstavbě, je jeho věc.

Před časem jste se vyjádřila, že by bylo vhodné ruského uchazeče do soutěže nezvat. Že by mohl představovat riziko. Myslíte si, že tento krok už to riziko zvyšuje?

Pro mě je to velmi obtížné posoudit. Neznám ty parametry. Vlastně nevím, co se stalo a co je podstatou toho kroku, který včera pan ministr Havlíček anoncoval. Se zájmem to ale sleduji, protože bych to také ráda pochopila.

Vnímáte to jako standardní postup?

Podívejte se, celá věc okolo vypsání výběrového řízení a okolo financování pátého dukovanského bloku je nestandardní, ale to se nelze divit. Takto velké investiční projekty se neřídí nějakým standardem.

Kdybych se vrátil k tomu, co jste o tom slyšela, je to zahájení tendru, nebo to fakticky nastane, až ho vyhlásí ČEZ?

Nedostanete to ze mě, já prostě nevím.

A ti, co tvrdí, že to je vyhlášení tendru, podle vás vědí něco víc?

Možná, já jim do hlavy nevidím. Ale na druhou stranu to vnímejte tak, že je to otázka různých politických her a meziher, do kterých ani náhodou nevidíme. A jak se vrtí psem, to já neumím a naštěstí to ani není mým úkolem.

A vy vstoupíte do hry kdy?

My jsme teď v takové stand-by fázi, kdy jsme vydali povolení k umístění. Ve chvíli, kdy bude mít investor vybraného dodavatele, začne zpracovávat licenční dokumentaci k povolení výstavby, což se očekává podle harmonogramu někdy v roce 2026 až 2027. Jakmile získá naše povolení, na to posuzování máme rok a půl, abychom rozhodli, předstoupí před stavební úřad s žádostí o stavební povolení.

Stále platí, že vnímáte Rusko jako rizikového investora pro rozšíření Dukovan?

Jako rizikového investora bych ho vnímala určitě. Jako dodavatele slušného projektu, který je schopen splnit naše bezpečnostní parametry, jež jsou hodně důležité, vnímám Rusko jako srovnatelného kandidáta se všemi ostatními. Ale jak jste řekl investora, to je zajímavá záležitost, protože Rusko se spolupodílí na financování projektu v Maďarsku a to bych jako riziko vnímala.

Reklama

Doporučované