Hlavní obsah

Draci budou prolétat bouřemi nad oceány a vyrábět elektřinu z větru. V Norsku je už testují

Draci budou prolétat bouřemi nad oceány a vyrábět elektřinu z větru. V Norsku je už testují.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Získat energii z obnovitelných zdrojů – konkrétně z větru – není mnohdy lehké. I když se tak větrných elektráren staví stále víc, pouze šest procent světové elektřiny jde z tohoto zdroje. To by ale měla napravit nová technologie, která má generovat elektřinu i hluboko v oceánských vodách. Tam, kde je podle kalifornské firmy nebezpečné stavět turbíny, tam nezbývá než poslat s vichry bojovat draka.

Článek

Česko zažilo velmi silný vítr v poslední zářijový den, kdy na střední Evropu udeřila tlaková níže Mortimer. Takové extrémní výkyvy počasí dnes ale ve světě nejsou ničím výjimečným.

Podle CNN by odpovědí právě třeba na mohutnějící intenzitu větrných poryvů a bouří mohla být společnost Makani z Kalifornie. Konkrétně tedy její autonomní létající drak, který umí energii v proudění vzduchu přeměnit v elektřinu. Tu pak nejenže využije k vlastnímu pohonu, ale po téměř půl kilometru dlouhém vodivém kabelu ji posílá ke své základně k uskladnění.

Levnější varianta pro extrémnější podmínky

Co do nákladů je drak úspornější než tradiční větrná turbína, jejíž instalace vyžaduje mnohem víc práce, včetně zapojení těžší techniky. A právě na to Makani sází. Svého draka a plovoucí plošinu může poslat i na jinak těžko dostupná místa, která nedostatkem silného větru zrovna netrpí – doprostřed oceánů. Tam zároveň nebudou bránit výhledu ani jinak násilně zasahovat do životního prostředí.

„Na světě je mnoho oblastí, které nejsou geograficky položené tak dobře, aby své obnovitelné zdroje efektivně využívaly. Mají třeba ale větrné elektrárny na pobřeží. My je můžeme ekonomicky velmi výhodně posunout ještě dál a udržitelnou energii dostat ke stovkám milionům lidí,” uvedl ředitel společnosti Fort Felker pro CNN.

Jak létající monstrum vyrábějící elektřinu funguje

Lehký stroj je vyrobený z uhlíkových vláken, rozpětí křídel má 25 metrů a ve vzduchu – na délku lana, tedy až 430 metrů vysoko nad základnou, ho drží osm vrtulí. Ty draka nejdřív vynesou do míst, kde je dost silný vítr, poté se vypnou a výkon o 600 kW obstarává příroda. Přebytek míří z generátoru kabelem do sítě.

Drak je podle společnosti při letu autonomní. Jeho kurz případně upravují počítače na plovoucí základně, kolem které stroj krouží. Momentálně ho testují na norském pobřeží. Při jednom ze dvou provedených zkušebních letů stroj nicméně spadl do vody. Makani i přesto prohlásila testování ze začátku října za úspěch.

I z chyby plyne ponaučení a lepší technologie

„Z toho letu jsme se poučili. Důležité jsou pro nás údaje o dynamice stroje při vznášení, ale i vzlétání a přistávání,” dodal šéf firmy. Jeho konstruktéři se dál zaměřují i na data o rychlosti a trajektorii draka a s každou další výzvou v podobě silnějšího větru ho stále upravují a připravují pro komerční využití.

Podle CNN se pořád jedná o prototypy a vzhledem k jejich současnému vývoji nejsou připraveny létat bez zastavení. Společnost Makani ale cílí na to, aby byly provozuschopné celoročně. Pokud by vítr nebyl dost silný, měly by se navést k přistání a opět vzlétnout až za vhodnějších podmínek.

Pomoc ostrovním státům, i jiným

I navzdory rostoucímu počtu větrných elektráren – trend zvlášť rozšiřující se třeba v USA – pochází pouze šest procent světové produkce elektřiny právě z tohoto obnovitelného zdroje. Údaje pochází od neziskové organizace World Wind Energy Association.

Létající draci vyrábějící energii zvlášť přijdou vhod ostrovním státům, kde jsou ceny elektřiny vysoké kvůli tomu, že ji vyrábí spalováním dovážených fosilních paliv. Jiné národy prostě jen chtějí zachovat přirozené přírodní bohatství svých pobřeží, která nechtějí narušovat obrovskými turbínami.

Kalifornskou společnost Makani vlastní mateřská společnost Googlu Alphabet. Nejde ovšem o jedinou firmu experimentující s draky a jinými technologiemi ve větrné energetice. Dalšími příklady mohou být startupy Altaeros Energies, rovněž z USA, nebo španělský Vortex Bladeless.

Reklama

Doporučované