Hlavní obsah

Drahá letenka, nebo autobus. Jak vypadá návrat Čechů z Londýna?

Foto: Profimedia.cz

Clapham v Londýně.

Reklama

Skoro dvacet hodin v autobuse s rouškou na ústech. Tak vypadá návrat Čechů ze zahraničí zpět domů v koronavirové době.

Článek

„V Londýně se lidé nechrání, nenosí roušku ani se tam o ničem takovém mezi lidmi nemluví,“ řekla Seznam Zprávám Češka Kristina K., která žila několik let v Londýně. Kvůli krizi ale přišla o práci a musela se vrátit do Prahy.

Do autobusu společnosti RegioJet nastoupilo v pátek dopoledne na čtyřicet Čechů. Pokyn zněl jasně: přinést si vlastní roušku nebo třeba šátek, kterým je možné si zakrýt ústa. Bez nich by se pasažéři na palubu nedostali – sami řidiči měli respirátor a rukavice.

Původně bylo také oficiálně řečeno, že by cestující měli mít dostatečný odstup – v praxi to vypadalo tak, že měli někteří spolusedícího. A to i přesto, že ho třeba do odjezdu neznali. „Já jsem měla štěstí, dvousedadlo jsem měla sama pro sebe,“ řekla Kristina Seznam Zprávám.

Pomalé kroky britské vlády

Sedmadvacetiletá Češka žila v Londýně čtvrtým rokem. Po propuknutí koronavirové krize v Evropě návrat do Čech několik týdnů zvažovala, nakonec se ale rozhodla prakticky ze dne na den. Stejně jako mnoho dalších lidí přišla o práci. A znejistěl ji i přístup britské vlády.

„K opatřením přistupují pomalu, krize by tam kvůli tomu mohla trvat hodně dlouho. A kdyby trvala delší dobu, neměla bych na nájem,“ popsala Kristina svou situaci. Londýn patří – nejen v ohledu na reality – k nejdražším metropolím světa. „A samozřejmě chci být v takové situaci blízko rodině,“ dodala Češka.

Velká Británie měla v neděli k dvaceti tisícům nakažených. Denní nárůst byl přes dva tisíce pozitivně testovaných. Původně chtěla jít britská vláda cestou kolektivní imunity – nemoc COVID-19 by bez větších opatření prošla populací, a Britové si tak měli vytvořit na nový koronavirus protilátky. V posledních týdnech se ale kabinet Borise Johnsona uchýlil k „evropské“ cestě. Britům oznámil, že mají být doma, a zavřel obchody i školy. V parcích hlídají dvoumetrový odstup mezi lidmi policisté.

Foto: Profimedia.cz

Greenwich Park v Londýně.

Trajektem do Evropy a pak směr Praha

Pro návrat se Kristina rozhodla minulý víkend. České ministerstvo zahraničních věcí tehdy zastavilo nouzovou autobusovou dopravu z Británie, která byla zadarmo. Spolu s českým velvyslanectvím v Londýně ale s firmami RegioJet a Umbrella Holiday vyjednalo nouzovou zpoplatněnou dopravu ve směru Londýn-Praha.

„Byly dvě možnosti – mohla jsem letět s British Airways, nebo jet autobusem. Letenka vyšla i s kufrem na víc než 500 liber, tedy víc než 15 tisíc korun, zvolila jsem proto RegioJet,“ uvedla Kristina. Jízdenka stála okolo 70 eur, v přepočtu asi dva tisíce korun – takové služby může využít jen člověk s českým občanstvím, případně cizinci s přechodným či trvalým pobytem v Česku.

Autobus jel přes Dover, kde jej převezl trajekt do pevninské Evropy. „Na trajektu na nás čekali s dezinfekcí a kávou, koordinátorka vykřikovala, abychom si udržovali patřičný odstup. V Evropě potom vozidlo stavělo dvakrát kvůli toaletám na benzinkách. Jednou to bylo někde v Německu,“ vzpomínala Češka. Řidiči, ač s ochrannými pomůckami, několikrát prošli autobusem, aby se pasažérů zeptali na osobní údaje.

Hygiena, policie, zdravotníci i hasiči

V Praze v Holešovicích se k autobusu plnému navrátilců sjely asi tři desítky lidí – od členů Policie ČR, pražských hasičů, zdravotníků až po zaměstnance Hygienické stanice hlavního města Prahy.

„Řidiči neměli moc informací, nicméně do Prahy jsme dorazili asi ve čtvrt na šest ráno. Potom přijeli policisté, zdravotníci a další v dodávkách, které podle mě sloužily pro odvoz těch, kteří si ho sami nezařídili. Všichni na sobě měli ochranné bílé obleky,“ vyprávěla Kristina.

V zaparkovaném autobuse seděla přes hodinu a nic se nedělo. „Potom zavolali prvních pár lidí, já byla mezi nimi. Dostali jsme oficiální potvrzení o dvoutýdenní karanténě, vzali si na nás číslo a adresu, kde budeme těch 14 dní trávit,“ uvedla s tím, že čekala, že jí třeba změří teplotu. To se nestalo. Po chvíli zmatků mohli jít všichni domů – nebo spíš do karantény.

Situace, kterou Britové možná začnou brát vážně

V Londýně, odkud se Kristina vrátila, má většina lidí ke koronavirové nákaze vlažný přístup. „Skoro nikdo nemá roušku ani se nemluví o tom, že by ji lidé měli mít. Někteří moji známí jsou doma už několik týdnů a snaží se distancovat, zakrývají si rouškou obličej, ale většinová společnosti o tom doteď nemluvila a nechránila se,“ podotkla Kristina.

Má ale pocit, že se teď situace změní a lidé krizi začnou brát vážněji. Nemocí COVID-19 totiž onemocněl premiér Boris Johnson, ministr zdravotnictví Matt Hancock i princ Charles. „Atmosféra teď houstne. Ulice jsou třeba prázdnější,“ popsala Češka i s odvoláním na zprávy, které z metropole dostává od svých přátel.

Z Británie se autobusovou dopravou, kterou domluvilo MZV, dostalo domů asi 450 lidí. A dalších 500 o cestu do Česka žádá. „Většina žádostí je už od rodin žijících ve Velké Británii dlouhodobě,“ napsala mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová ve zprávě. Omezeně podle ní fungují i aerolinky British Airways.

Podle mluvčí MZV se cestou repatriace do Česka vrátilo už 3700 Čechů, přičemž dalších 400 lidí je na cestě například z Thajska a Peru. Další tisíce lidí se podle ní vrátily domů díky práci ambasád.

Reklama

Doporučované