Hlavní obsah

Drahonínský vystřílel další medaili. ČR si z paralympiády odveze i zlato

Foto: Profimedia.cz

David Drahonínský na paralympiádě v Tokiu.

Reklama

Na paralympijské hry se běžně neupírá tolik pozornosti jako na ty olympijské. I paralympiáda ovšem kromě výjimečných úspěchů nabízí zajímavé příběhy. Jeden z těch českých dnes skončil zlatou medailí.

Článek

Česká republika v pondělí získala na letošní paralympiádě svou první zlatou medaili. Zasloužil se o ni David Drahonínský, který ve finále lukostřelby porazil reprezentanta z Turecka. Pro Česko jde o třetí medaili, kterou si výprava z Tokia odveze. Pro Drahonínského jde už o druhou medaili, z mixu si totiž spolu se Šárkou Musilovou odnesl stříbro.

Zápis do historie

Další příběh plný štěstí se odehrál ve finále sportovní střelby, kde se utkalo celkem osm žen. Nejcennější kov si ze stupňů vítězů totiž nakonec odnesla devatenáctiletá Indka Avani Lekharová. Ta se svým vítězstvím zapsala do historie jakožto první žena indické národnosti, která kdy na paralympijských hrách vyhrála zlatou medaili.

V pondělním finále střelby vzduchovou puškou na 10 metrů dokázala vybojovat 249,6 bodu a výsledkem překonala dosavadní paralympijský rekord. „Tento pocit nedokážu popsat, cítím se jako na vrcholu světa. Je to nepopsatelné,“ cituje oficiální olympijský web sportovkyni.

Od roku 2012 je Lekharová upoutána na vozík kvůli osudné autonehodě, na paralympiádě se ale dívka představila poprvé. Se střelbou začala před šesti lety díky otci, který ji vzal na střelnici, a na letošních paralympijských hrách ji čekají ještě dvě příležitosti na úspěch v dalších disciplínách.

„Jsem tak šťastná, že jsem mohla přispět. Snad ještě přijde hodně dalších medailí,“ nechala se slyšet mladá střelkyně. Na sociálních sítích už Lekharové gratulovalo mnoho osobností, jednou z nich byl i Abhinav Bindra, první indický olympijský vítěz v individuálním sportu, a to ve střelbě.

Navzdory Tálibánu

Výrazným příběhem k tokijské paralympiádě přispěla i dvojice afghánských sportovců, jejichž účast kvůli vývoji ve vlasti nebyla delší dobu jistá. V Afghánistánu se totiž během chvíle dostalo k moci hnutí Tálibán a v zemi nastal zmatek, když se tisíce lidí pokoušely – a stále pokoušejí – dostat ze země.

Poté, co Afghánský olympijský výbor oznámil, že Zakia Chudadadiová a Husajn Rasúlí se do Tokia nebudou moci vypravit, se světem zvedla vlna solidarity a mnoho organizací i jedinců lobbovalo za jejich účast. Sama Chudadadiová dokonce nahrála videovzkaz, kde mluvila o svém snu reprezentovat svou zemi na paralympiádě.

Afghánistán duo opustilo předminulý víkend a následujících sedm dní strávilo tréninkem v Paříži. V sobotu pak Mezinárodní paralympijský výbor potvrdil, že dvojice úspěšně dorazila do paralympijské vesnice v Tokiu. Sportovci nicméně nestihli zahajovací ceremoniál.

Chudadadiová se paralympiády účastní jako první žena od roku 2004 a její disciplínou je taekwondo, ve kterém by měla soutěžit 2. září. Rasúlí se představí na běžecké dráze o den později.

Reklama

Doporučované