Hlavní obsah

Drahoš okradl děti, šíří se na internetu. Senátor podal trestní oznámení

Senátor Jiří Drahoš.

Reklama

Internet zaplavil příspěvek, který tvrdí, že Jiří Drahoš, který kandidoval v roce 2018 na prezidenta, si vzal na volební kampaň jeden milion korun od Nadace pro děti. Drahoš se rozhodl podat trestní oznámení, protože příspěvek je podle něj lživý. Případem se nyní zabývá policie.

Článek

„Takový hajzl Drahoš obere děti a chtěl by být prezidentem,” stojí v příspěvku. Neznámý autor příspěvku dále tvrdí, že Drahoš okrádá děti, aby mohl uživit svých patnáct poradců. Dále senátora a finalistu poslední prezidentské volby označil za zloděje a pitomce.

Foto: Facebook/ivanka Buková

Příspěvek, který se šíří po sociálních sítích.

Proti tomu se ale Drahoš na konci týdne ohradil a rozhodl se podat trestní oznámení na neznámého pachatele. „Tohle už je opravdu za hranou, nad většinou pomluv a lží jsem dříve mávl rukou a možná jsem si i naivně říkal, že takovým nesmyslům přece nemůže nikdo soudný uvěřit,” uvedl Drahoš.

Podle senátora je důležité, aby právo platilo i ve virtuálním prostředí stejně jako v tom reálném. „Šíření nenávisti, poplašných zpráv či prokazatelných lží si nesmíme nechat líbit a musíme se jim postavit,” vysvětlil senátor.

„Nic jsem neobdržel“

Neznámý pachatel, který příspěvek vytvořil, šířil zprávu i skrze řetězové e-maily už v době předvolební prezidentské kampaně v roce 2018. Příspěvek se chlubil názvem „Kalouskův slušný člověk okrádá děti”.

V trestním oznámení stojí, že zpráva byla šířena několika pachateli i poté, co prezidentské volby skončily. V závěru oznámení je také řada důkazů, že příspěvek je nepravdivý. Drahoš se v oznámení také odvolává na svůj transparentní účet.

„Z transparentního účtu je jednoznačné, že jsem žádné peníze od Nadace pro děti ani jiné nadace s obdobným názvem neobdržel,” stojí v trestním oznámení.

Reklama

Doporučované