Hlavní obsah

Drahoš: S dalajlámou bych se setkal, pokud by s tím souhlasila vláda

Rozhovor s Jiřím Drahošem.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Nasbíráno máme zatím asi 40 tisíc podpisů, říká Jiří Drahoš, podle průzkumů mírný favorit prezidentské volby.

Článek

Ačkoliv z vážných kandidátů na prezidentský úřad vstoupil Jiří Drahoš do závodu jako poslední, v jedné věci je na tom jasně nejlíp: Podařilo se mu nashromáždit zdaleka největší sumu peněz na volební kampaň. „Vybrali jsme zatím zhruba dvacet milionů korun," říká bývalý předseda Akademie věd, který je podle průzkumů nyní mírným favoritem volby.

Drahošovo místo na žebříčku přízně sponzorů je samozřejmě ovlivěno dvěma věcmi: Jeho hlavní soupeř v poli vyzyvatelů prezidenta Miloše Zemana Michal Horáček si kampaň platí sám a příspěvky na kampaň odmítá. A obhajující hlava státu si dosud ani nezřídila transparentní účet a tvrdí, že ani žádnou kampaň nepovede. A že se do ní nedají počítat ani její pravidelné a až do voleb naplánované cesty do krajů, které financuje daňový poplatník.

Osmašedesátiletého Drahoše už finančně podpořila řada významných jmen českého byznysu: například Dalibor Dědek, Jan Dobrovský, Petr Pudil či Gabriel Eichler. „V době, kdy jsem zvažoval kandidaturu, někteří z nich mě oslovili: Jděte do toho, pokud to uděláte, zvážíme podporu. Kupříkladu Dalibor Dědek,” říká Drahoš. „Drtivá většina podporovatelů s většími částkami se ozvala sama, některé znám z doby, kdy jsem byl předsedou Akademie věd, kde jsme se potkávali při aplikovaném výzkumu. A pak už se to začalo nabalovat jako sněhová koule. O peníze jsem nemusel nikde žebrat."

Podívejte se nahoře v článku na celý rozhovor s Jiřím Drahošem o tom, zda by jako prezident jel do Číny a koho by vzal s sebou, o Michalu Horáčkovi nebo o tom, kdy má Česko přijmout euro.

Video: Rozhovor s kandidátem na prezidenta Michalem Horáčkem.

Rozhovor s Michalem Horáčkem.Video: Jindřich Šídlo

Reklama

Doporučované