Hlavní obsah

Drahoš se obává, že zahraniční tajné služby dezinformacemi ovlivňují volby v Česku. BIS o tom zprávy nemá

Jiří Drahoš upozornil premiéra Sobotku na hrozbu ovlivňování voleb ze zahraničí.

 

Reklama

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš má podezření, že zahraniční zpravodajské služby ovlivňují volby v České republice. Sešel se kvůli tomu s premiérem Sobotkou. Na jeho slova reagovala Bezpečnostní informační služba. Žádné informace o ovlivňování voleb prý nemá.

Článek

Jiří Drahoš, který se účastní boje o post prezidenta, se dnes sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Důvodem jsou jeho obavy ze zahraničních tajných služeb, které podle něj prostřednictvím dezinformací ovlivňují volby v České republice. A to jak uplynulé parlamentní, tak i lednové prezidentské.

Premiér Bohuslav Sobotka ho ujistil, že se hrozbou zpravodajci zabývají. Podle Drahoše měla schůzka s předsedou vlády preventivní charakter. Upozornil na ruský vliv na volby v několika zemích.

„Nemám žádný důvod pochybovat, že k ovlivňování voleb docházelo,“ řekl Drahoš na tiskové konferenci. Podobný vliv očekává i v lednových prezidentských volbách. Vychází také ze zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2016.

Na Drahošova slova reagoval ředitel BIS Michal Koudelka.

„Bezpečnostní informační služba se pochopitelně zabývá každým, byť jen potenciálním ohrožením demokracie. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb. To samé platí pro volby prezidentské,“ stojí v Koudelkově stanovisku.

Rizika dezinformačních kampaní ale civilní kontrarozvědka připouští. Podle Koudelky jsou daní za to, že Česko je demokratická země se svobodou slova.

Drahoš má v plánu upozornit na situaci i příštího premiéra Andreje Babiše. Do funkce by ho měl prezident Miloš Zeman jmenovat 6. prosince.

Servery a zdroje, které podle Drahoše šíří dezinformace, zveřejní Drahošova kancelář na svém webu.

Podle říjnové zprávy Bezpečnostní informační služby loni v Česku vzrostla role a intenzita aktivit ruských tajných služeb. Ty získávaly hlavně citlivé informace z politické oblasti. Zemi také zasáhly operace, které byly součástí kampaně proti cílům, jako jsou Ukrajina, EU či NATO. Při sbírání zpravodajských informací dominovala ruským zájmům politická rozvědka. Ruské tajné služby v zemi mají kvalitní síť kontaktů, které dál rozvíjejí, uvedla BIS.

Nejvýznamnějším zdrojem rizika je podle zpravodajců nevědomý kontakt s ruským diplomatickým personálem. Značná část ruských zpravodajských důstojníků totiž dlouhodobě působí pod diplomatickým krytím.

Reklama

Doporučované