Hlavní obsah

Drahoš získává k cestě na Hrad až 1000 podpisů denně. Platí stovku na hodinu

Kandidát Jiří Drahoš sbírá podpisy i pomocí mobilních stánků.

 

Reklama

Odkud bere příznivce kandidát na prezidenta, který má momentálně největší podporu veřejnosti?

Článek

Bývalý předseda Akademie věd, chemický inženýr Jiří Drahoš si za tři měsíce od ohlášení kandidatury dokázal získat tak velkou podporu veřejnosti, že by momentálně měl velkou šanci stát se po Miloši Zemanovi novou hlavou státu.

Podle exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Seznam Zprávy by teď osmašedesátiletému fyzikálnímu chemikovi dalo hlas 90 procent voličů, kteří se před čtyřmi lety rozhodli ve druhém kole přímé volby pro Karla Schwarzenberga. A podle autorů průzkumu také významně oslovuje skupinu lidí, která minule nešla volit.

Video: Kompletní výsledky exkluzivního průzkumu o prezidentech

Volební průzkum - kompletní výsledky.

Jiří Drahoš má nyní 20 procent pevných příznivců a celkově 50 procent lidí, kteří by jeho zvolení vážně zvažovali (pevné jádro) nebo by pro ně byl jako prezident přijatelný (takže část z nich by ho reálně volila). Od dubnového průzkumu také ubylo pravděpodobných voličů, kteří ho odmítli hodnotit, protože ho vůbec neznají (z 32 procent v dubnu na 20 procent v červnu).

Z průzkumu vyplynulo, že by tito dva kandidáti nyní v reálných volbách - kdyby se konaly - svedli zcela vyrovnaný souboj. A to přesto, že ve fiktivním souboji - volebním modelu - má mírně navrch Jiří Drahoš.

Analytik Medianu Daniel Prokop vidí vzestup Jiřího Drahoše v tom, že symbolizuje pro voliče opak těch vlastností, kvůli nimž odmítají Miloše Zemana.

Ve videu v úvodu tohoto článku můžete zhodnotit, jak tato hypotéza odpovídá skutečným názorům Drahošových podporovatelů. Natáčeli jsme je u jednoho z mobilních stánků, kde prezidentský kandidát sbírá hlasy, díky nimž bude moci za sedm měsíců vstoupit do skutečné prezidentské volby.

O průzkumu

Velikost vzorku: 903 respondentů starších 18 let

Termín dotazování: 24. 5. 2017 - 25. 6. 2017

Metoda sběru dat: Osobní sběr vyškolenými tazateli

Reprezentativita: Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR 18+ podle

- kraje, věku, pohlaví, vzdělání, velikosti obce

- věku x vzdělání, pracovního statusu respondenta

- účasti a strany volené ve volbách do Sněmovny 2013, podle účasti a voleného kandidáta ve druhém kole prezidentských voleb 2013

Reklama

Související témata:

Doporučované