Hlavní obsah

Drahý robopes Spot má konkurenci. Levnější kopii vyrábí Čína

Podívejte se na levnější čínskou obdobu robopsa Spot.Video: Jan Marek

 

Reklama

Robopes Spot se proslavil videy, kde si sám otevírá dveře či tancuje. Nedávno ho koupila i ČVUT. Ve světě ho testují v průmyslu i v Černobylu či u policie. Stojí ale přes 1,5 milionu, zatímco nová čínská kopie „jen“ desetitisíce.

Článek

Pohybuje se rychlostí pěti kilometrů za hodinu a pracovat vydrží zhruba hodinu a půl. Jedna z jeho průmyslových variant, Spot Enterprise se však prodává třeba i s vlastní dobíjecí stanicí, do níž si dojde sám, kdy potřebuje, a ve službě tak vydrží teoreticky donekonečna.

S ramenem, sebedobíjením i ovládáním od PC

Jiná verze Spota má rovněž robotické rameno pro manipulaci s předměty, dá se však pro různé průmyslové i bezpečnostní úkoly dovybavit vesměs libovolně a ovládá se i dálkově od počítače.

Jen v samotném základu se však prodává za 74 500 dolarů, což je při současném kurzu v přepočtu přes 1,5 milionu korun.

Americká firma Boston Dynamics však není jedinou, která futuristické čtyřnohé roboty ve světě vyrábí. Nově se k ní přidala i čínská firma Unitree Robotics, jejíž robotický pes se až pozoruhodně podobá svému předchůdci z USA. Liší se ale hned ve třech ohledech – velikosti, ceně i možnostech využití.

Levnější a nepoužitelnější

Čínský robopes Unitree Go1 v základní verzi stojí 2700 dolarů, tedy skoro 56,5 tisíce korun, váží až 12 kilogramů, další tři kila váhy unese a v prostoru se orientuje údajně díky pěti širokoúhlým fisheye kamerám, tří hypersonickým senzorům a umělé inteligenci, kterou pohání 16-jádrový procesor.

Má údajně chytrý systém ke sledování uživatele a vyhýbání se překážkám. Ovládat se dá však i dálkově.

Obdobě Spota z Číny však chybí data o výdrži a co do využití reklamní video představuje robota jako společníka na běhání, nošení mobilu, peněženky či lahve na pití. Běhat nicméně zvládne rychlostí 17 kilometrů za hodinu.

Reklama

Doporučované