Hlavní obsah

Drama na moři. Plavce zahnal zpětný proud 700 metrů od břehu, záchrana přišla z dronu

V Austrálii dron zachránil plavce.Video: Reuters

 

Reklama

Australská pobřežní hlídka zachránila dva plavce, kterými zmítal zpětný proud, pomocí dronu. Ten jim umožnil plavce najít a vybavit je záchranným lanem v rekordně krátkém čase.

Článek

Dva mladí chlapci se ocitli ve vážném nebezpečí poté, co je v rozbouřeném oceánu více než 700 metrů od břehu uvěznil zpětný proud. Podobné situace mohou v případě, že unášení lidé zpanikaří, vyčerpají všechny síly nebo dostanou křeč, končit i smrtí.

Na zmítající se plavce upozornili lidé z pláže. Pobřežní hlídka je okamžitě vypátrala pomocí dronu. Vedoucí plavčík s dronem doletěl na břeh, kde k němu připevnil záchranné lano a během pár minut ho shodil do vody plavcům.

Díky dronu mohli záchranáři zajistit pomoc až třikrát rychleji, než by obvykle bylo možné. Jak uvedl John Barilaro, místopředseda vlády Nového Jižního Walesu, jde o vůbec první případ v historii, kdy byl dron takto využit.

Bezpilotní letouny však australská pobřežní hlídka k monitorování pobřeží používá již déle. V prosinci podle BBC vláda Nového Jižního Walesu uvedla, že do posádky dronů investovala 340 tisíc amerických dolarů (zhruba 7 milionů korun). Některé dokážou zachytit žraloky pod hladinou, jiné jsou zase vybaveny alarmy a reproduktory.

Reklama

Doporučované