Hlavní obsah

Osud Bělorusky řeší už i Babiš se svými ministry. Cimanouská je v bezpečí

Foto: ČTK

Kryscina Cimanouská na tokijských hrách.

Reklama

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská kritizovala vedení týmu své země. Na svých sociálních sítích odpůrkyně Lukašenkova režimu píše, že má Japonsko opustit proti své vůli a že nechce domů.

Článek

Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská byla podle svých vyjádření na sociálních sítích donucená opustit olympiádu v Tokiu poté, co kritizovala trenéry. V neděli večer byla podle svých slov násilně odvedena na letiště Haneda v Tokiu.

Běloruská sportovkyně měla v pondělí závodit v běhu na 200 metrů, ve čtvrtek Cimanouskou měla čekat štafeta na 4×400 metrů. Cimanouská byla podle svých slov odstraněna z týmu kvůli „skutečnosti, že na svém Instagramu mluvila o nedbalosti běloruských trenérů“, uvádí stanice RTÉ s odvoláním na agenturu Reuters.

Atletka si předtím stěžovala, že byla zařazena do štafety na 4×400 metrů poté, co některým členkám týmu nebylo dovoleno závodit na olympijských hrách z důvodu nedostatku provedených dopingových testů. „Trenér mě přidal do štafety bez mého vědomí. Promluvila jsem o tom veřejně. Hlavní trenér ke mně následně přišel a řekl, že seshora přišel rozkaz mě vyloučit,“ řekla Cimanouská agentuře Reuters na letišti.

„Do Běloruska se nevrátím,“ dodala běloruská sportovkyně. Mluví se o tom, že by Cimanouská mohla v jedné z evropských zemí požádat o azyl. Podle zdrojů agentury Reuters z Běloruské nadace sportovní solidarity, která podporuje uvězněné nebo jinak diskriminované sportovce za jejich politické názory, má Cimanouská v pondělí v plánu požádat o azyl v Německu nebo Rakousku, uvádí stanice Sky.

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser zacházení s Cimanouskou ostře odsoudil. Požádal šéfa české diplomacie Jakuba Kulhánka, aby běloruské sprinterce nabídl azyl v ČR. Ten o celé záležitosti už mluvil s premiérem Babišem i ministrem vnitra Hamáčkem.

Běloruský olympijský výbor v prohlášení uvedl, že se trenéři rozhodli stáhnout Cimanouskou z her na doporučení lékařů o jejím „emocionálním, psychickém stavu“. Situace se teď řeší na letišti v Tokiu.

Atletka požádala o pomoc Mezinárodní olympijský výbor. „Byla jsem pod nátlakem, snaží se mě dostat ze země bez mého souhlasu. Žádám výbor o zásah,“ uvedla Běloruska. MOV podle stanice Sky uvedl, že si je událostí vědom, „situaci zkoumá a žádá objasnění“. Vysvětlení bude požadovat od běloruských představitelů.

Mezinárodní olympijský výbor také uvedl, že je s Cimanouskou v kontaktu. „Řekla nám, že se již cítí v bezpečí,“ cituje vyjádření MOV stanice BBC. Uvedený let podle stanice vzlétl bez běloruské atletky na palubě, Cimanouská je aktuálně v bezpečí pod policejní ochranou, řekl BBC Anatol Kotau z Běloruské nadace sportovní solidarity. Stále podle něj ale není jisté, kde sportovkyně stráví noc.

Podle litevské veřejnoprávní stanice LRT posvětil stažení atletky z olympijských her i běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Za sportovkyni se mezitím postavila lídryně běloruské opozice v exilu a soupeřka Lukašenka v loňských prezidentských volbách Svjatlana Cichanouská.

„Běloruská sportovkyně byla režimem donucena opustit olympijské hry a letět zpět do Běloruska po kritice vedení národního týmu během konání her. Bojí se vrátit zpět do Minsku. Žádný sportovec by k tomuto neměl být tímto způsobem nucen,“ uvedla Cichanouská na svém twitterovém účtu.

Alexandr Lukašenko, k jehož odpůrcům sportovkyně patří, vládne východoevropské zemi tvrdou rukou od roku 1994. Podle oficiálních výsledků loni opět vyhrál prezidentské volby. Opozice, Evropská unie a některé další země však hlasování považují za zfalšované ve prospěch autoritářské hlavy státu.

Reklama

Doporučované