Hlavní obsah

Po výbuchu v Paříži už jsou tři mrtví a desítky zraněných. Stačil jsem si jen lehnout, popisuje svědek

Záběry z centra Paříže po výbuchu v tamním pekařství.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Na místě vzplanul požár a těsně před devátou hodinou se ozvala exploze.

Článek

Při silné explozi v pekařství v centru Paříže zahynuli dnes podle úřadů nejméně tři lidé. Více než čtyři desítky dalších osob utrpěly zranění, z toho devět je ve vážném stavu, uvedla agentura AFP. Mezi mrtvými jsou dva hasiči a španělská turistka. Příčinou neštěstí byl výbuch unikajícího plynu.

Podle pařížské policejní prefektury přišli o život dva hasiči, kteří v budově zasahovali při úniku plynu. Španělský ministr zahraničí Josep Borrell informoval o smrti španělské turistky a zranění dalšího Španěla. Stav devíti ze zraněných, kteří byli převezeni do okolních nemocnic, je vážný. Dalších 37 lidí má méně závažná poranění.

Pařížský prokurátor Rémy Heitz řekl, že šlo o neštěstí, jehož příčinou byl únik plynu. Upozornil ale, že vyšetřování je teprve na začátku a že bilance nemusí být konečná. V Paříži jsou dnes v pohotovosti tisíce policistů kvůli dalšímu protestu takzvaného hnutí žlutých vest.

Výbuch otřásl pekařstvím Hubert v ulici Trévise, která je v 9. pařížském obvodu nedaleko Opery. Na místě vzplanul požár a těsně před devátou hodinou se ozvala exploze. Na snímcích bylo vidět mnoho trosek a vyražená okna i v patrech nad podnikem a rovněž v okolních domech. Podle francouzských médií dnes nemělo být pekařství otevřené.

Svědek z domu naproti řekl, že ráno viděl do pekařství vstupovat hasiče, ale nevěděl proč. Asi po hodině nastal výbuch.

Policie na twitteru požádala veřejnost, aby se místu vyhnula a nechala prostor pro hasiče a záchranáře. Těžce raněné evakuoval vrtulník, hasiči zraněným pomáhali z oken a evakuovali obyvatele zasažených bytů.

Na místo přijel dopoledne ministr vnitra Christophe Castaner a řekl, že situace je pod kontrolou a že do zásahu se zapojilo 200 hasičů a 100 policistů. „Je to ohromná exploze, bilance bude těžká. Otevřeli jsme přijímací centrum a nabízíme pomoc,“ řekl ministr. Na místo dorazil podle deníku Le Figaro také premiér Édouard Philippe a krizového jednání se zúčastnila i pařížská starostka Anne Hidalgová.

Svědci z okolních domů zachytili na své mobilní telefony snímky místa. Z hotelu na ulici Trévise byli evakuováni hosté. Podle recepční byl výbuch velmi silný a lidé podlehli panice, že jde o teroristický útok. Jeden z policistů řekl, že lidé z evakuovaných domů jsou směřováni na radnici, která by měla poskytnout náhradní ubytování.

Reklama

Související témata:

Doporučované