Hlavní obsah

Draží se předměty z filmu Hvězdné války. A cenovky jsou také sci-fi

Aukční síň Sotheby’s draží Star Wars.Video: Jan Marek

 

Reklama

Fanoušci legendární filmové ságy Star Wars mají možnost doplnit své sbírky. Aukční síň Sotheby’s spouští on-line aukci předmětů spojených s Hvězdnými válkami. A některé kousky začínají s cenovkou, za kterou lze koupit dobré auto.

Článek

Ve filmovém světě Hvězdných válek šlo o sériově vyráběnou helmu, kterou dostal každý pěšák v imperiální armádě. Ve skutečném světě však existuje jen jeden prototyp, a ten bude zítra k mání. Draží ho v on-line aukci věhlasná síň Sotheby’s.

Že jde o velkou událost, naznačuje už suma, na které dražba této pamětihodnosti začíná – za 18 000 liber, tedy zhruba 540 000 korun, se dá pořídit docela dobré auto. Jenže znalci očekávají, že jedinečná příležitost movitým fanouškům Hvězdných válek nedá a budou přihazovat. A hodně, cena by se podle odhadů mohla vyšplhat k 60 tisícům liber – téměř 1,8 milionu korun.

Dražebníci si připravili 104 položek spojených s filmovou ságou, nejlevnější kousky, jako jsou například sběratelské karty s motivy či hrdiny Star Wars, začínají na 50 librách. A i u nich by se konečná cena mohla dostat na dvojnásobek.

Cena pak roste s tím, jak výjimečné dražené kousky jsou. Nového majitele mohou získat například figurky vesmírného dobrodruha Hana Sola nebo Luka Skywalkera, muže, který vnesl rovnováhu mezi temnou a světlou stranu síly. Ty jsou samozřejmě zabalené v původních a neporušených obalech, jinak by nemohly v aukci začínat s vyvolávací cenou 1 200, respektive 900 liber. Pokud by s nimi někdo manipuloval, nikdy by se do Sotheby’s nepodívaly.

Samostatnou kapitolu aukce pak tvoří filmové plakáty nebo poutače na akce spojené se Star Wars. Některé plakáty jsou unikátní svou velikostí, protože s plochou více než čtyř metrů čtverečních sloužily v podstatě jako billboardy. Jiné zase nesou značky prvotisku (vyvolávací cena 2 600 liber, 77 500 Kč) a dražebníkům se dostal do rukou také jeden s podpisem Marka Hamilla, představitele Luka Skywalkera.

První podobná aukce se podle agentury Bloomberg konala v roce 2015, do dražby šlo na 600 položek a prodaly se do poslední. Celkem dražitelé vydali více než 500 tisíc dolarů, tedy přes 12 milionů korun.

Současnou aukci dávají páni dražebních kladívek do souvislosti s premiérou poslední části ságy s názvem Vzestup Skywalkera, která má premiéru 20. prosince. „Jak svět netrpělivě očekává poslední kapitolu skywalkerovské ságy, tak se vracíme tam, kde to všechno začalo a slavíme původní trilogii Hvězdných válek,“ napsala aukční síň.

Aukce skončí 13. prosince. Zájem o ni potvrzuje, že Hvězdné války fungují jako neuvěřitelně promazaný stroj na peníze – už od roku 1977.

+6

Reklama

Doporučované