Hlavní obsah

Draží se šperky Napoleonovy adoptivní dcery: safíry a tisíce diamantů

VIDEO: Do aukce míří šperky Napoleonovy adoptivní dcery.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Dvousetleté jubileum od úmrtí nejslavnějšího francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho míří do dražby šperky, jež patřily jeho adoptivní dceři. Nejdražší klenot velkovévodkyně by se mohl vydražit i téměř za šest milionů korun.

Článek

Týden po 200. výročí smrti francouzského císaře Napoleona Bonaparteho se budou dražit šperky, které patřily jeho adoptivní dceři, Stéphanie de Beauharnais, velkovévodkyni bádenské.

Sbírka obsahuje prsten, náramek, dva páry náušnic, dva přívěsky a brože, ale i náhrdelník a ozdobnou čelenku ze safírů a diamantů, která by se mohla vydražit za 250 tisíc švýcarských franků, v přepočtu za 5,85 milionu korun. Aukční dům Christie's mluví o ženevské dražbě jako o příležitosti, co se naskytne jednou za život.

„Myslím, že v dějinách šperkařství je Napoleonova rodina pravděpodobně jedním z nejvýznamnější původců, co byste našli. Je tak velmi vzácnou příležitostí, když význačné kousky toho druhu vůbec přijdou do aukce. To se stává jednou za život a tyhle šperky byly v rodině přes 200 let. To, že s nimi přichází a prodávají je teď, je pro nás tak velmi významná chvíle,“ Lukas Biehler, odborník v oblasti šperků Christie's.

Vzácné safíry a tisíce diamantů

Klenoty Napoleonovy adoptivní dcery pocházejí ze začátku 18. století. Šperkaři na ně použili celkem 38 safírů z tehdejšího Cejlonu (Srí Lanka) a blíže neupřesněný počet diamantů. Šperky pro ni nechal vyrobit zřejmě její synovec.

„Je poměrně těžké říci přesný počet diamantů, ale v podstatě se pohybujeme v tisících kusů a každý z nich byl přesně vybroušený pro svůj šperk a jeho design,“ dodává expert.

Velkovévodkyně bádenská osiřela už ve dvou letech. Napoleon ji adoptoval o pět let později, těsně před svatbou s pozdější císařovnou Josefínou de Beauharnaiss – tedy její tetou. Klenoty do aukce nabídl nejmenovaný potomek francouzské královské rodiny. Nejdražší dražený kousek ale přitom pochází odjinud.

„Je tu ještě pět dalších safírů, včetně jednoho velmi významného původem z Barmy, v koruně Marie II. Portugalské,“ doplňuje Biehler.

Diamantová koruna královny Marie II. Portugalské s velkým safírem z Barmy by se mohla podle aukčního domu Christie's vydražit za 350 tisíc švýcarských franků, tedy 8,19 milionu korun.

Reklama

Doporučované