Hlavní obsah

Konvoj US Army opustil české silnice. Ve Strykeru bylo zima a do kabiny fučelo

Reportér Seznamu ve Strykeru.

 

Reklama

Reportér Seznamu byl při tom, když se vojenský konvoj Američanů a Britů přesouval přes Česko do Polska.

Článek

Konvoj americké a britské armády směřující posílit východní kontigent NATO v neděli kolem třtí odpoledne opustil české silnice a zamířil do Polska.

Kolonu tvořilo celkem 125 vozidel a 550 lidí. První část vyrazila v neděli v sedm ráno z kasáren ve Staré Boleslavi u Prahy, kde vojáci přečkali noc ze soboty a zamířili na hraniční přechod v Náchodě. Další části konvoje následovaly zhruba v půlhodinových intervalech.

Už z Německa, odkud konvoj vyrazil, byl „na palubě" jednoho z obrněnců Stryker také zpravodaj Seznamu Pavel Cyprich. Podívejte se na jeho reportáž nahoře ve videu.

Základní postřehy? Auto, jehož cena je vyšší než třeba Bugatti Chiron, jede při přesunu průměrnou rychlostí 40 kilometrů za hodinu a je v něm zima.

Tři v tom

Posádka Strykeru musí být nejmíň tříčlenná. Řidič kvůli pancéřům vidí jen před sebe a jeho okolí tak permanentně musí monitorovat další vojáci, kteří hlásí, když je třeba přejet z pruhu do pruhu a že cesta k tomu je volná.

Vojáci jsou bez přestání vystaveni větru, nízké teplotě, dešti. A pořádně fučí i do kabiny.

Jádro konvoje tvoří američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí je i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezou desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje.

Reklama

Doporučované